fbpx
Search
Close this search box.

Obroci otplate kredita: Ugovorite ratu ILI anuitet

Obroci otplate kredita sintagma je koja odmah navodi da pomislimo na novčani iznos koji plaćamo mjesečno kako bismo otplatili kredit. U žargonu obično se koristi izraz „rata“ koji je svakako ispravan, međutim, to nije jedini model otplate kredita. Kredit koji ste podigli možete otplaćivati i u anuitetima. Mnogi bi nam sada rekli – ali te su riječi istoznačnice!

Nisu. Rata i anuitet dva su sasvim odvojena pojma. Radi se o dva različita modela otplate kredita koje je dobro odabirati u različitim situacijama. Katkada je isplativija otplata u ratama, a katkada u anuitetima.

Obroci otplate kredita

Rata i anuitet kao modeli otplate kredita

Otplata kredita u ratama podrazumijeva nominalno jednake otplatne kvote za vrijeme otplate kredita.

Standardna anuitetska otplata kredita podrazumijeva nominalno jednake anuitete za vrijeme otplate kredita.

Kada ugovarate otplatu kredita u ratama, mjesečni obroci su u pravilu različiti, a jednak iznos koji uplaćujete zapravo je iznos glavnice. Visina kamata (s njima i mjesečna rata) zapravo uvijek ovisi o iznosu preostalog dugovanja. Otplaćivanje putem mjesečnih rata obično znači najveće rate na početku otplate, a kasnije, kada se glavnica polagano otplaćuje i rate se počinju smanjivati.

Obroci otplate kredita:

Krediti u ratama dobra su ideja ako podižete APN subvencionirani stambeni kredit.

Anuiteti su model otplate kredita koje nudi svaka banka te su i najčešći. Za vrijeme odobravanja kredita izračunava se i iznos mjesečnog anuiteta na temelju ugovorene kamatne stope i roka otplate kredita. Anuitet koji plaćate mjesečno ostaje isti tijekom cijelog razdoblja u kojemu se kredit otplaćuje (svaki mjesec, bez iznimke, plaća se isti iznos), a jedina stvar koja se mijenja jest struktura anuiteta (udio u otplati glavnice i kamate na dug). Kod otplate kredita u anuitetima veći je udio kamate u prvom dijelu razdoblja otplate, dakle, veći je udio otplate glavnice duga u drugom dijelu otplate.

Obroci otplate kredita: Što ugovoriti i kada?

Ugovaranje otplate kredita u anuitetima znači veću otplatu glavnice kredita tek u drugom dijelu razdoblja otplate, dok je kod ugovaranja u ratama iznos otplate glavnice isti za vrijeme cijelog razdoblja otplaćivanja.

Kada uzeti model otplate u ratama?

Ako veći iznos mjesečnih rata neće loše utjecati na vašu cjelokupnu financijsku situaciju.

Ako u budućnosti sa sigurnošću očekujete povećanje mjesečnih troškova.

Ako imate u planu prijevremenu otplatu kredita.

Ako želite ugovoriti stambeni kredit.

 

Kada uzeti model otplate u anuitetima?

Ako vam je stabilnost mjesečnih otplata prva na listi prioriteta. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.