fbpx
Search
Close this search box.

Razlika u inflaciji između Hrvatske i europodručja smanjena

Razlika u inflaciji između Hrvatske i drugi zemalja Europske Unije konačno se smanjila. Ovo je nešto čemu smo se dugo nadali. Prema prvoj procjeni Eurostata, inflacija u Hrvatskoj mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) usporila se u svibnju 2024. na 4,3 %, s 4,7 % zabilježenih u travnju, što odražava smanjenje inflacije cijena svih glavnih komponenata osim energije. 

Razlika u inflaciji 1

Usporavanje inflacije primjetno je i prema nacionalnom indeksu potrošačkih cijena (IPC), koji ne obuhvaća potrošnju stranih gostiju i institucionalnih kućanstava (poput obrazovnih, zdravstvenih i vjerskih institucija). Inflacija mjerena IPC-om smanjila se s 3,7 % u travnju na 3,3 % u svibnju. 

Istovremeno, ukupna inflacija (HIPC) u europodručju blago je porasla s 2,4 % u travnju na 2,6 % u svibnju, što je smanjilo razliku između inflacije u Hrvatskoj i prosjeka europodručja. Ove podatke o kretanju inflacije komentirala je Hrvatska narodna banka. 

Razlika u inflaciji između Hrvatske i europodručja smanjena:

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) izračunava se prema harmoniziranom pristupu koji omogućuje usporedivu mjeru inflacije za sve članice Europske unije, dok Indeks potrošačkih cijena (IPC) predstavlja nacionalni indeks. 

Oba indeksa temelje se na istoj košarici dobara i usluga. Glavna razlika je u obuhvatu stanovništva – HIPC uključuje ukupnu potrošnju institucionalnih kućanstava i nerezidenata u Hrvatskoj, što nije obuhvaćeno nacionalnim IPC-om. 

Inflacija usluga blago je usporila. Niže cijene energije i drugih sirovina u odnosu na vrhunce iz 2022. godine, te rješavanje problema u lancima opskrbe, i dalje pozitivno utječu na inflaciju cijena hrane i industrijskih proizvoda. U svibnju je posebno izraženo usporavanje inflacije cijena hrane, koje su pale na 3,7% s 4,9% u travnju (HIPC). 

Inflacija cijena usluga također je blago usporila, ali ostaje znatno viša od ostalih glavnih komponenata inflacije, iznoseći 7,8%. Trajnost inflacije cijena usluga dijelom je posljedica njihove osjetljivosti na rast plaća uz snažnu potražnju za ugostiteljskim i smještajnim uslugama. S druge strane, inflacija cijena energije u svibnju je ubrzala u odnosu na travanj. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.