fbpx
Search
Close this search box.

Novčani tok, upoznajte ovaj financijski pojam

Novčani tok financijski je pojam koji zapravo označava financijsku kategoriju koja odražava pokretanje gotovine. U to spadaju izdatci i primitci te njihova razlika. Također, tok novca koji se uplaćuje kako bi tvrtka poslovala na temelju prodaje robe ili usluga ili po drugim osnovama. Osim toga spada i novac koji izlazi iz poslovanja tvrtke na temelju gotovinskih plaćanja za osiguravanje onog neophodnog za proizvodnju.

Novčani tok 1

Novčani tok: Povijest i razvitak

Koncepcija novčanog toka  smatra se tvorevinom američkih financijskih analitičara. Ova koncepcija razvila se u SAD-u četerdesetih godina 20.st. Koristila se i za vrednovanje vrijednosnih papira pa se zato od pedesetih godina nadalje u SAD-u sve više gleda kao mjera za prosuđivanje snage prihoda poduzeća i financijske snage uopće. 

U Europi, koncepcija se javlja 1959. godine gdje se kontinuirano primjenjuje u poslovnim izvještajima poduzeća, ali i ekonomskim stručnim publikacijama. U svim radovima koji se odnose na koncepciju novčanog toka ističe se prisutnost zbunjujućeg mnoštva pojmovnih određenja uočenog već u američkoj teoriji i praksi. Sve to prenošeno je i prošireno u europskoj teoriji i praksi.

Novac

Cilj poslovanja svake tvrtke

Cilj poslovanja svake tvrtke koja želi uspjeti i održati se na tržištu trebao bi biti usmjeren na održavanje stalnog gotovinskog (novčanog) toka. Ovdje se posebno misli na novčani priljev. Da bi bilo koja tvrtka opstala i svojim vlasnicima donosila kruh na stol nužno je da na raspolaganju stalno ima operativni kapital za normalno poslovanje.

Novčani tok:

Ako nema stalnog priljeva novca  neće biti dovoljno raspoložive gotovine za otplatu kredita, nabavu sirovina, materijala, plaćanje usluga, isplatu plaća i sl.

Ipak, iako je stalan priljev kapitala neophodan, držanje previše gotovine također je nepovoljno jer je suviše skupo i nije efikasno. Novac kojim tvrtka raspolaže bit će najbolje utrošen ako je stalno angažiran za generiranje profita. Upravo zbog toga je korisno predviđati novčane tokove preko kojih se analiziraju svi novčani primici i novčani izdaci i to za razdoblje za koje se takve novčane transakcije predviđaju.

Novčani tok 3

Postoje brojna različita tumačenja koncepcije novčanog toka. Zašto? Smatra se da je tome tako jer za njegovo formiranje i obračun postoje pravila, ali ne postoji i pravno definiran oblik.

Radi toga dolazi do odstupanja u njegovu izračunavanju od jedne do druge države, jedne gospodarske grane do druge. Posljednjih godina pokušava se pomoću Međunarodnih računovodstvenih standarda unijeti jasnoća u način izračunavanja novčanog toka te se razlikuju operativni novčani tok, ukupni novčani tok i diskontirani novčani tok.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.