fbpx
Search
Close this search box.

Minimalna neto plaća: Promjene u 2023. godini

Minimalna neto plaća u 2023. godini iznosit će 4219 kuna (tada iskazano u eurima – 560 eura) prema odluci Vlade Republike Hrvatske. Od 1. siječnja iduće godine, prema tome, minimalna bruto plaća iznosit će 5274 kune tj. 700 eura.

Što to znači?

Minimalna plaća u 2023. godini iznosit će 51,3 % prosječne bruto plaće, a 62,1 % bruto medijalne plaće za srpanj 2022. godine, poručio je Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na sjednici Vlade. Državni tajnik je dodao i da će ovo značiti povećanje minimalne plaće za 69% u odnosu na 2016. godinu.

Minimalna neto plaća

Ako obratimo pažnju na neto minimalac, potvrđeno je da će on početkom iduće godine narasti za otprilike 470 kuna neto, budući da trenutno minimalna neto plaća iznosi 3750 kn. Bruto minimalac će iduće godine porasti za 587 kuna. Procjena Vlade je da će se povećanjem minimalne plaće otvoriti i mogućnost povećanja plaća zaposlenika koji u ovom trenutku primaju i više od minimalne plaće, a kojih je više od 70 000. Ti zaposlenici možda trenutno primaju više od minimalne plaće, ali manje od bruto iznosa plaće od 5274 kune.

Minimalna neto plaća:

Trenutno oko 35 000 radnika prima minimalnu plaću.

Po svim trenutnim normama, Zakonom o minimalnoj plaći propisano je da se njezina visina za sljedeću godinu određuje svake godine do 31. listopada, a određuje ju Vlada uredbom na prijedlog ministra nadležnog za rad. Pri izradi prijedloga uredbe, napomenuo je Vidiš, održan je konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima.

Porast minimalne neto plaće tema je koja će vrlo vjerojatno uvijek biti aktualna s obzirom na to da većina građana smatra kako je ova plaća preniska da bi se s njom moglo dostojno živjeti. Upravo zato svaka promjena nabolje, pa makar se ona događala svake godine pomalo, svakako je dobra vijest. Ono čemu se nadamo jest da će minimalna neto plaća u našoj budućnosti unutar Europske Unije kroz nekoliko godina dostići razinu s kojom će građani koji je primaju biti zadovoljni, ako ne u potpunosti, barem većim dijelom.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.