fbpx
Search
Close this search box.

Mjere kontrole cijena: Odluka o najvišim cijenama određenih proizvoda

Mjere kontrole cijena određenih proizvoda nešto je što su svi potrošači s nestrpljenjem čekali s obzirom na užasan skok cijena namirnica. Ako ste u posljednje vrijeme često odlazili u trgovine kako biste kupili veće količine prehrambenih namirnica primijetili ste značajan porast cijena osobito osnovnih živežnih namirnica kao što su na primjer ulje ili brašno. Svakom prosječnom građaninu Republike Hrvatske vjerojatno se zavrtjelo u glavi kada je shvatio da litra ulja košta dvadeset kuna. Na svu sreću 10. rujna 2022. godine na snagu je stupila odluka kojom cijena ulja po litri ne smije prijeći 15,99 HRK. 

Mjere kontrole cijena

Mjere bi trebale olakšati život potrošača

Na temelju članka 6. Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena, Vlada RH donijela je Odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda što znači da je za pojedine prehrambene proizvode određena najviša moguća cijena koja će se ubuduće moći naći naznačena na policama trgovina. Ovakva odluka donesena je radi otklanjanja štetnih poremećaja na tržištu u pogledu opskrbe potrošača namirnicama neophodnim za život.

Od sada vaša potrošačka košarica više neće morati strahovati da će cijene idućih namirnica u budućnosti rasti:

Mjere kontrole cijena:

Olukom se uređuju iznimne mjere kontrole cijena za određene proizvode radi sprječavanja negativnih učinaka promjene cijena ili radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena tih proizvoda.

Kao što smo napomenuli, jestivo suncokretovo ulje koštat će najviše 15,99 kn po litri, UHT mlijeko s 2,8% mm po litri će koštati najviše 7,39 kn, glatko i oštro brašno po kilogramu moći ćete pronaći po cijeni od 5,99 kn i 6,29 kn, bijeli šećer plaćat ćete najviše 7,99 kn po kilogramu. Što se tiče mesnih proizvoda ograničene su cijene cijelog pileta (24,99 po kg), miješanog mljevenog mesa (32,99 po kg), svinjskog vrata s kosti (24,99 po kg) i svinjske lopatice bez kosti (24,99 po kg).

Vlada se nada da će ove mjere popraviti životni standard građana te spriječiti daljnje očajavanje nad nemogućnošću kupnje najosnovnijih namirnica bez kojih život jednostavno nije moguć.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.