fbpx
Search
Close this search box.

Kunski krediti postaju eurski krediti

Kunski krediti postaju eurski krediti sada kada smo s jučerašnjim datumom i službeno postali još jedna država čija je službena valuta euro. S obzirom na to da su i štednja i krediti postali eurski više nema potrebe za podizanjem kredita u kunama, a kune koje ste imali na svojim bankovnim računima automatski su pretvorene u eure. Dobra vijest je da ako ste već do sada imali i eurski račun moći ćete ga zatvoriti besplatno u roku od 60 dana.

Kunski krediti postaju eurski

Iznosi koje imate na svojim računima preračunavaju se prema fiksnom tečaju konverzije te prema pravilima preračunavanja i zaokruživanja koja su određena člankom 14. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Sve ovo odvija se bez ikakve naknade od strane banke.

Kunski krediti postaju eurski:

Druga decimala dobivena primjenom fiksnog tečaja zaokružuje se prema trećoj decimali.

Što se sve neće mijenjati?

Postojeći IBAN broj računa ostaje isti, kao i kartice izdane za te račune, a ostale promjene su moguće isključivo ako se vi kao klijent za njih odlučite.

Fiksne kamatne stope također se neće mijenjati, a ako su ugovorene kao promjenjive, banke su vam obavijesti o novim izračunima kamatnih stopa morale poslati najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura. Od svoje banke već ste dobili općenitu obavijest, a najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura dobili ste i individualnu obavijest o preračunavanju kredita. Uvođenjem eura sav trošak konverzije snose banke pa to nije nešto o čemu morate brinuti niti biti u strahu da ćete doživjeti još jedan udarac na vaš novčanik.

Stručnjaci su već prije nekoliko dana obavijestili javnost o savjetima za lakši prijelaz i prilagodbu:

  • tijekom 14 dana dvojnog optjecaja pokušajte što manje plaćati gotovinom i što više karticama, a ako idete na mjesta koja prihvaćaju isključivo gotovinu (pekare ili kafići) što više plaćajte eurima
  • čitajte o novoj valuti i obrazujte se o svim njenim aspektima – savjet se odnosi na svakoga; od građana i poduzetnika do banaka i države
  • zadnji savjet možda nije toliko financijski, već više ljudski – ono čega ćemo morati imati u prvim mjesecima plaćanja eurom jest strpljenje svih nas da bi u ovom kompliciranom procesu greške bile svedene na minimum – ali grešaka će biti i to jednostavno moramo prihvatiti
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.