fbpx
Search
Close this search box.

Održane radionice na temu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj

Radionice na temu uvođenja eura trebale bi brojnim građanima omogućiti lakšu prilagodbu na novo iskazivanje cijena.  Uvođenje valute eura koji će od sada zamjenjivati našu valutu kunu sada je već tema s kojom su svi veoma dobro upoznati. Prošli je tjedan i službeno zaključen ulazak Republike Hrvatske u eurozonu pa samim time i hrvatska originalna valuta kuna polagano odlazi u prošlost. Od kune ćemo se oprostiti početkom iduće godine, a do tada će se cijene u trgovinama prikazivati na dva načina – cijena u kunama i cijena u eurima. Ne čudi zato da su se posljednjih dana događale i neke pomalo komične situacije gdje su građani ugledavši cijenu 1,77 oduševljeno pomislili da se radi o kunama.

radionice na temu uvođenja eura

U svakom slučaju, Vlada RH kao i sve državne institucije svjesne su činjenice da će prilagodba novom iskazivanju cijena u prvih nekoliko mjeseci uvelike zbunjivati građane. Do sada smo eure uvijek preračunavali u kune i ta će nam navika zasigurno još neko vrijeme stvarati probleme, ali kako bi se građani što lakše prilagodili novom sistemu, predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj u suradnji s hrvatskim EuropeDirect centrima, Ministarstvom financija i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja organiziralo je radionice/edukacije na temu uvođenja eura.

Radionice na temu uvođenja eura namijenjene su obrtnicima, velikim i malim poduzetnicima i OPG-ovima, ali naravno, i svim drugim zainteresiranim građanima koji si žele olakšati prelazak na novu valutu. Cilj radionica održanih ovog srpnja bio je educirati sudionike o promjenama koje dolaze s izmjenom hrvatske kune u euro, a koje direktno utječu na njihovo poslovanje.  Naglasak je prilikom trajanja edukacija stavljen na pripremne aktivnosti kao što su dvojno iskazivanje cijena (kako bi malo prije spomenutih zabuna bilo što manje), opskrbu gotovim novcem eura i dvojnog optjecaja te na prilagodbe poslovnih subjekata u dijelu računovodstva, obračuna plaće i drugog dohotka, prijave poreza i drugih javnih davanja koje se moraju provesti u razdoblju do kraja godine i početkom 2023.

Radionice na temu uvođenja eura:

 Na radionicama su obrađivane ključne odredbe Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“, broj 57/22.).

Također, dao se pregled revidiranih Smjernica za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te su se predstavile pripremne aktivnosti vezane za pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu.

Prva radionica održana je 27. srpnja 2022. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Splitu. Nakon Splita radionice o uvođenju eura održane su prema rasporedu objavljenom na službenim stranicama ministarstva.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.