fbpx
Search
Close this search box.

Kreditni potencijal banke i kreditna sposobnost klijenta

Kreditni potencijal je maksimalni iznos kredita koji ćete moći dobiti od neke banke, a da pri tome ona ostane bude likvidna. Potencijal banke za davanje kredita ovisi od visine fondova banke, prikupljenih depozita i međubankarskih kredita (i dr. izvora). Međutim, također ovisi i od visine stope minimalne likvidnosti, obvezne rezerve likvidnosti, visine blagajničkih zapisa i drugih obveznih plasmana banke određenih od strane centralne banke (Europska središnja banka (ESB) postala je centralna banka i za Hrvatsku 1.1.2023. kada smo službeno prihvatili euro kao svoju valutu).

Kreditni potencijal

Kreditni potencijal banke kod koje namjeravate podići kredit možete vidjeti kao statičku kategoriju (bez vremenske varijable) i kao dinamičku kategoriju (prisutna vremenska varijabla). To se promatra na razini jedne banke (one koja vas zanima) i na razini svih banaka (uspoređivanje). Dinamički kreditni potencijal na razini jedne banke svodi se na mikromultiplikaciju depozita i kreditnu ekspanziju dotične banke. Dinamički kreditni potencijal na razini svih banaka u sustavu svodi se na utvrđivanje učinka makrokreditne multiplikacije kao bitnog elementa u koncipiranju i projiciranju monetarno-kreditnih kretanja i izboru mjera i instrumenata za njihovo ostvarenje.

Izbor banke za kreditiranje

Vi, kao potencijalni klijent koji podiže kredit u nekoj banci morate razmišljati o mnogo toga – uvjetima koje banka nudi, svojoj financijskoj situaciji, kreditnom potencijalu banke (zato je je pametno raspitati se za kredit u više banki) i vašim osobnim potrebama i željama. Vjerujemo da vam se sve ovo čini kao iznimno velik i težak pothvat. Nećemo vas zavaravati, obično je tome tako.

Kreditni potencijal:

Međutim, upravo zato tu su agencije za kreditno posredovanje koje će većinu ovih podataka saznati umjesto vas pa je najbrži način da dođete do željenog kredita preko takvih agencija.

No, vratimo se vama kao potencijalnom klijentu. Ono što će zanimati vašeg agenta-posrednika svakako je vaša kreditna sposobnost. Bez izračuna kreditne sposobnosti ne možete biti sigurni koliko velik kredit možete podići.

Kreditna sposobnost se najlakše definira kao „karakteristike dužnika prema kojima kreditor procjenjuje hoće li mu odobreni kredit biti otplaćen u skladu s ugovorom“. O ocjeni kreditne sposobnosti, do koje se dolazi putem analize prethodnih kreditnih odnosa klijenta, ovisi odobrenje kredita. Kao potencijalni klijent sami ćete predati dokaze vlastite kreditne sposobnosti jer je to element konkurentske prednosti i utječe na uspjeh emisije zadužnica.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.