fbpx
Search
Close this search box.

Inflacija hrane i pića se stabilizira i približava prosjeku Europske unije

Prema najnovijim podatcima inflacija hrane i pića se stabilizira te bi se uskoro trebala biti približiti prosjeku EU. Hrvatska bilježi usporavanje inflacije, a u listopadu je zabilježen pad na 5,8 %, a to je uglavnom posljedica značajnog sniženja cijena energenata i prehrambenih proizvoda nakon završetka turističke sezone, izvijestio je Hrvoje Stojić, ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

Prema najnovijim podatcima inflacija hrane i pića se stabilizira te bi se uskoro trebala biti približiti prosjeku EU.

Stojić također napominje da se pad cijena hrane očekivao nakon što su proizvođačke cijene poljoprivrednih sirovina i proizvoda u EU pale, a kasnije su se odražavale na smanjenje maloprodajnih cijena hrane i pića na domaćem tržištu. 

Sadašnja godišnja stopa inflacije za hranu, piće i duhan u Hrvatskoj od 8,1 % u listopadu blago je iznad prosjeka u eurozoni (7,5%), a razlika u rastu cijena između EU i Hrvatske u posljednjim mjesecima smanjuje se. Također, primijećen je neznatan brži rast harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena koji se međunarodno uspoređuje – 0,2 % mjesečno u usporedbi s prosjekom eurozone (+0,1%), što je rezultat relativno jačeg rasta cijena usluga (0,4% u odnosu na 0,0% mjesečno). 

Inflacija hrane i pića se stabilizira i približava prosjeku Europske unije:

Stojić ističe da se očekuje daljnji pad stope inflacije na razinu od otprilike 4,5 % u idućim mjesecima. 

To će biti posljedica smanjenja inflacije prehrambenih proizvoda, stabilizacije cijena nafte i drugih energenata, te općeg opadanja potražnje, što je nagovješteno snažnim padom očekivanja prodajnih cijena u eurozoni. Stojić također očekuje da će nakon godine inflacije od 8 % u 2024. godini prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj iznositi oko 4 %. 

Napominje da će inflacija i dalje biti nešto viša od prosjeka EU, što nije iznenađujuće jer su cijene usluga i dalje značajno niže od prosjeka eurozone. Unatoč smirivanju inflacije, to ne znači da je potpuno obuzdana, s obzirom na brz oporavak stvarnih primanja zaposlenih ove godine, osobito u sektorima usluga i sporazumnim kolektivnim ugovorima. Stojić očekuje daljnji brzi rast plaća u Hrvatskoj, gotovo 7 % u usporedbi s eurozonom, gdje će nominalni rast plaća iznositi oko 4 %. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.