fbpx
Search
Close this search box.

U narednom desetljeću država će urediti zemljišne knjige za građevinsko zemljište

U narednom desetljeću država će urediti zemljišne knjige za građevinsko zemljište poručio je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.  Bačić je u ponedjeljak je posjetio Varaždinsku županiju i Općinu Sveti Ilija povodom uspješnog završetka projekta katastarske izmjere. Tom prigodom istaknuo je opredijeljenost države da u sljedećih deset godina uredi zemljišne knjige za građevno zemljište.

Potpredsjednik Vlade  u priopćenju je najavio Vladinu odluku da se tijekom sljedećeg desetljeća izvrši izmjera svih građevinskih zemljišta u Hrvatskoj, čime će se izraditi cjeloviti katastar i zemljišna knjiga za te nekretnine. Uvjerio je da će država osigurati potrebna sredstva za ovaj ambiciozni pothvat kako bi ovaj zadatak bio uspješno izvršen.

zemljišne knjige

Općina Sveti Ilija poslužila je kao poticajan uzor za uspjeh ovog velikog projekta. Potpredsjednik Vlade Bačić pohvalio je općinsko učinkovito provođenje katastarske izmjere, što je rezultiralo hvalevrijednim omjerom jedan prema jedan zemljišnoknjižnih upisanih vlasnika nekretnina. 

U narednom desetljeću država će urediti zemljišne knjige za građevinsko zemljište:

Ovo postignuće značajno je pojednostavilo i ubrzalo procese vezane uz kupnju, prodaju ili poduzimanje građevinskih aktivnosti unutar Općine.

Podijelivši vrijednost projekta, procijenjenu na 5,5 milijuna kuna, potpredsjednik Vlade je izjavio da niti jedan stanovnik Svetog Ilije ne mora podnijeti financijski teret pedantno zemljišnoknjižnog sređivanja svoje imovine. Umjesto toga, država je snosila punu financijsku odgovornost za sveobuhvatno istraživanje.

Osvrćući se na put projekta, gradonačelnik Marin Bosilj rado se prisjetio njegovog početka u jesen 2013. Gradonačelnik je istaknuo kako je desetogodišnji pothvat bio mukotrpan, ali isplativ proces. Naglasio je i kako je cjelokupni projekt koštao dvostruko više od proračuna Općine Sveti Ilija. Kako bi osigurala potrebna sredstva, Općina je zatražila financijsku pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Načelnik Bosilj je s osjećajem zadovoljstva izjavio da je Općina zahvaljujući uspješnom završetku katastarske izmjere uspješno otplatila sva dugovanja nastala tijekom tog procesa. Tako je Općina Sveti Ilija ostala bez katastarskih dugova, otvarajući put u svjetliju financijsku budućnost.

Izlazeći na pozornicu, Antonio Šustić, ravnatelj Državne geodetske uprave, pohvalio je projekt kao značajnu prekretnicu u sveobuhvatnoj viziji Vlade o novom i modernom sustavu katastra i zemljišnih knjiga. Katastarske izmjere koje su u tijeku, a obuhvaćaju 29 jedinica lokalne samouprave, 60 katastarskih općina i 14 županija dio su šire strategije za privlačenje ulaganja i jačanje administrativne učinkovitosti.

Zaključno, potpredsjednik Vlade je od srca zahvalio marljivim naporima općinskih službenika i stanovnika koji su aktivno doprinijeli uspješnom završetku projekta katastarske izmjere. Taj je pothvat simbolizirao zajedničku predanost napretku, razvoju i boljitku zajednice – korak naprijed prema prosperitetnijoj budućnosti Općine Sveti Ilija i Hrvatske u cjelini. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.