fbpx
Search
Close this search box.

Vrste kamatnih stopa: U svakom trenutku razlikujte kamatne stope i njihove značajke

Vrste kamatnih stopa često zbunjuju korisnike kredita pa se nerijetko događa da pretpostave krivi iznos koji će morati vraćati. Kako biste izbjegli ovakve neugodnosti trebali biste znati sve o vrstama kamatnih stopa; što označavaju, jesu li podložne izmjenama ili fiksne, na što se odnose i gdje su upisane. Za početak, kamata je trošak pozajmljivanja novca i kompenzacija za banku koja posuđuje svoj novac klijentima. Obično se izražava kao godišnji trošak sredstava, ali može se izražavati i na mjesečnom nivou. Kamate su najvažnija komponenta kredita jer se putem njih banke naplaćuju.

Vrste kamatnih stopa

Vrste kamatnih stopa: FIKSNA, PROMIJENJIVA, NOMINALNA, EFEKTIVNA, INTERKALARNA, ZATEZNA

Fiksna kamatna stopa je nepromjenjiva kroz ugovorno razdoblje trajanja kredita ili depozita. To znači da ćete uvijek plaćati jednak iznos kamate.

Promjenjiva kamatna stopa čija je visina podložna izmjenama tokom trajanja kredita označava da ćete u toku otplate kredita morati plaćati različit iznos novca.

Nominalna kamatna stopa je zapisana je u ugovoru između stranaka dok realna kamatna stopa predstavlja prilagođavanje nominalne kamatne stope za inflaciju.

Efektivna kamatna stopa (EKS) označava trošak za klijenta koji podiže kredit ili povrat na depozit nakon što se svi troškovi i naknade vezane za kredit, ili depozit uključe u kalkulaciju kamatne stope. Ovo u sebi sadrži i nominalnu kamatnu stopu izraženu na godišnjem nivou.

Vrste kamatnih stopa:

Ove kamatne stope omogućuju potencijalnim klijentima da procijene i usporede troškove sličnih financijskih proizvoda među bankama ili da usporede troškove (ili povrate) među proizvodima koji imaju različitu strukturu naknada.

Interkalarna kamata je dio ukupne redovne kamate koju ćete morati platiti banci, a specifična je kod otplate u mjesečnim anuitetima. Radi se o kamati koju ćete plaćati na iznos kredita za razdoblje od dana isplate kredita do dana kada se kredit stavlja u otplatu.

Zateznu kamatu plaćate u skladu s poslovnom politikom banke kod koje ste podigli kredit ako dug nije podmiren u predviđenom roku. U slučaju sudske izvršne presude obračunava se Zakonska kamatna stopa do isplate duga, koju definira Centralna Banka, a propisuj Vrhovni sud.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.