fbpx
Search
Close this search box.

Domaće gospodarstvo moglo bi iduće godine usporiti na 2,8 %

Domaće gospodarstvo moglo bi iduće godine usporiti na 2,8 % iako se ove godine predviđa rast od 3,3 %, prema prognozama ekonomista. Ova je predviđanja objavila Hrvatska udruga banaka. Prema objavi HUB-a, ekonomisti banaka i Europske komisije podcijenili su rast za 2023. godinu krajem prošle godine. Isto se može reći i za ranije procjene koje su predviđale rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini od 2,5 %. 

Domaće gospodarstvo moglo bi iduće godine usporiti na 2,8 %

Iako još uvijek nema konačnih podataka za ovu godinu, poznato je da je realni BDP u prvom tromjesečju porastao po stopi od 3,9 %, što je HUB uvjerilo da će ovogodišnji gospodarski rast nadmašiti ranija očekivanja. 

Zbog toga su najnovije prognoze revidirane prema višim vrijednostima. Europska komisija je u svojim proljetnim prognozama povećala očekivanu stopu rasta za Hrvatsku na 3,3 %, a prosječne procjene glavnih ekonomista hrvatskih banaka, prema HUB-u, usklađene su sa stavom Europske komisije, naglašavajući njihovo slaganje. 

Domaće gospodarstvo :

Kada se govori o prognozama za 2025. godinu, HUB očekuje rast od 2,8 %, dok Komisija predviđa rast od 2,9 %. 

Prema HUB-u, usporavanje ekonomije u 2025. ne bi trebalo biti značajno. Ekonomisti očekuju da će izvoz, koji bi trebao rasti po stopi od 3,6 %, postati važniji od osobne potrošnje, čiji se rast može usporiti na oko 3 %. Investicije će vjerojatno imati sličan doprinos kao i ove godine. 

Predviđa se daljnji pad stope nezaposlenosti, sa 5,7 % ove godine na 5,4 % iduće godine, dok bi inflacija trebala dodatno usporiti na oko 2,6 %. Također se očekuje sporiji rast plaća, oko 5,6 %, ali i manji proračunski deficit od 0,8 % BDP-a, što bi trebalo smanjiti javni dug ispod 60% BDP-a. 

Kada su upitani o budućim odlukama Europske središnje banke (ESB) o kamatnim stopama, ekonomisti su se složili da će se ove godine kamatne stope smanjivati dva puta po 0,25 %, što bi osnovnu kamatnu stopu do kraja godine spustilo na 3,25 %, prenosi Poslovni dnevnik.  

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.