fbpx
Search
Close this search box.

Cijene građevinskih radova i dalje su visoke, prema tome i cijene nekretnina

Cijene građevinskih radova izvedenih od strane poslovnih subjekata s 20 ili više zaposlenih i koristeći vlastite radnike porasla je za 29,1%. Taj se podatak odnosi na treće tromjesečje, a uspoređeno je s istim razdobljem prošle godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. 

Cijene građevinskih radova i dalje su visoke, prema tome i cijene nekretnina

Unatoč tome, vrijednost novih narudžbi zabilježila je pad od 6,3%. Ukupna vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu dostigla je 1,48 milijardi eura, od čega se 1,05 milijardi eura odnosi na radove izvedene vlastitim radnicima, dok su radovi s podizvođačima iznosili 432 milijuna eura. Novi projekti u istom tromjesečju dosegnuli su vrijednost od 1,23 milijardi eura, pri čemu se 591 milijun eura odnosi na zgrade, a 641 milijun eura na druge vrste građevinskih radova. 

Analizirajući strukturu radova izvedenih s vlastitim radnicima, 65% se odnosi na novogradnje, dok preostalih 35% obuhvaća druge vrste radova. U isto vrijeme, polovina radova bila je usmjerena na zgrade, dok je druga polovica obuhvaćala infrastrukturne projekte poput prometne infrastrukture, cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova, pokazuju podaci DZS-a. 

Cijene građevinskih radova i dalje su visoke:

Kada se promatraju prva tri kvartala ove godine, vrijednost građevinskih radova izvedenih vlastitim radnicima povećala se za 31%  u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Paralelno s tim, vrijednost novih narudžbi bilježi rast od 21,2%. Ukupna vrijednost građevinskih radova u prvih devet mjeseci iznosi 4,35 milijardi eura, od čega se 3,08 milijardi eura odnosi na radove izvedene vlastitim radnicima, a 1,26 milijardi eura na radove s podizvođačima. Novi projekti u istom razdoblju dosežu vrijednost od 3,87 milijardi eura, pri čemu se 2,08 milijardi eura odnosi na zgrade, a 1,79 milijardi eura na druge građevinske projekte. 

Unatoč porastu vrijednosti izvedenih građevinskih radova u trećem tromjesečju i tijekom prvih devet mjeseci ove godine, pad vrijednosti novih narudžbi ukazuje na izazove i promjene u dinamici tržišta. Struktura radova, s naglaskom na novogradnjama i raznolikosti infrastrukturnih projekata, jasno odražava raznovrsnost građevinskog sektora. S obzirom na promjenjive uvjete, praćenje tih trendova ključno je za pravilno usmjeravanje strategija i donošenje odluka u sektoru građevinske industrije. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.