fbpx
Search
Close this search box.

BDP u eurozoni

BDP u eurozoni,monetarnoj uniji koja se sastoji od 20 zemalja članica, doživio je skroman rast u prvom kvartalu. Eurostat je u utorak izvijestio da je gospodarski rast eurozone i Europske unije (EU) u prvom tromjesečju doživio tek marginalnu ekspanziju. Prognoza rasta za Uniju blago je korigirana prema dolje. Prema podacima Eurostata, sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) 20-člane eurozone u prvom je tromjesečju porastao za 0,1 %, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada je stagnirao.

BDP u eurozoni

Za cijelu EU BDP je porastao 0,2 %, što je 0,1 postotni bod niže od prognoze Eurostata s kraja travnja. U posljednja tri mjeseca prošle godine BDP EU-a smanjen je za 0,1 %. Na godišnjoj su razini gospodarske aktivnosti u području zajedničkih europskih vrijednosti početkom godine zabilježile rast od 1,3 %, nakon rasta od 1,8 % u četvrtom kvartalu 2022.

BDP u eurozoni:

Gospodarstvo EU-a poraslo je za 1,2 %, što je 0,1 postotni bod niže od procjene Eurostata iz travnja.

Do kraja prošle godine gospodarstvo Europske unije poraslo je 1,7 %. Među zemljama za koje je Eurostat imao podatke, Poljska je u prvom tromjesečju zabilježila najveći rast u odnosu na prethodna tri mjeseca, sa stopom rasta od 3,9 %. Slijedi Portugal sa stopom rasta od 1,6 % u istom razdoblju.k

Za usporedbu, Češka i Rumunjska doživjele su najskromnije povećanje aktivnosti, s porastom od 0,1 %. Njemačka ekonomija ostala je u stagnaciji. Na tromjesečnoj razini najveći pad gospodarske aktivnosti zabilježila je Litva sa padom od 3 %, a slijedi ju Irska s padom od 2,7 %. Nažalost, Eurostat nije imao dostupne podatke za Hrvatsku, Estoniju, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Na godišnjoj razini Španjolska je zabilježila najveći rast aktivnosti tijekom prvog tromjesečja, sa značajnim povećanjem od 3,8 % na temelju dostupnih podataka Eurostata. Cipar ga je odmah slijedio sa stopom rasta od 3,4 %. Latvija i Švedska doživjele su najskromnije povećanje aktivnosti, s porastom od 0,3 %. Nasuprot tome, poljsko gospodarstvo ostalo je u stagnaciji.

Najveći pad aktivnosti u odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine zabilježen je u Litvi, sa padom od 3,6 %. Mađarska, Češka i Njemačka također su doživjele pad aktivnosti, sa padom od 1,1 %, 0,2 %, odnosno 0,1 %.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.