fbpx
Search
Close this search box.

EU potrošački krediti: Nova pravila

EU potrošački krediti bili su tema rasprave na kojoj se razgovaralo o novim pravilima koja bi trebala dodatno zaštititi građane. Eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) i viceguverner Hrvatske narodne banke, Bojan Fras, sudjelovali su u raspravi o novim europskim pravilima o potrošačkim kreditima. Ova nova pravila donose niz odredbi koje dodatno štite građane, istaknuvši zabranu jednostranog povećanja limita dopuštenih zaduženja i prešutnog prekoračenja. 

EU potrošački krediti Nova pravila 2

Tomislav Sokol, koji je bio izvjestitelj za Direktivu o potrošačkim kreditima u ime Kluba EPP-a, naglasio je da je istraživanje Europskog parlamenta otkrilo da čak 340 milijuna ljudi u EU ima negativno stanje na svojim bankovnim računima. Prekoračenja su jedan od najskupljih oblika zaduženja, te stoga, prema novoj direktivi, banke će morati dobiti izričit pristanak potrošača za svako povećanje minusa na računu. 

Sokol je također ukazao na problem prešutnog prihvaćenog prekoračenja na tekućem računu u Hrvatskoj, koje je odobreno gotovo milijunu i osamsto tisuća potrošača. Prema novim pravilima, banke će morati obavijestiti građane o svakom planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja i omogućiti im obročnu otplatu.

EU potrošački krediti:

Nova direktiva također uključuje zabranu banaka slanja nezatraženih kreditnih kartica i jednostrano povećanje limita zaduženja potrošača. 

Reklame za kredite će morati jasno istaknuti troškove zaduženja. Također, nova pravila štite potrošače koji su preboljeli rak, zabranjujući nepovoljniji tretman za ovu skupinu građana.

Nova direktiva će se primjenjivati najkasnije od 2026. godine i prilagođava se trendu digitalizacije u sektoru potrošačkih kredita, jačajući prava potrošača i prilagođavajući se novim tehnološkim okolnostima. Nova europska direktiva o potrošačkim kreditima ima značajan utjecaj na građane Republike Hrvatske i pruža im dodatnu zaštitu i transparentnost u vezi s kreditnim proizvodima.

Nova pravila štite potrošače od nepoštenih praksi banaka i daju im veću kontrolu nad svojim financijama. Potrošači će biti obaviješteni o svakom planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja i imat će pravo na obročnu otplatu. Također pridonosi olakšavanju pristupa kreditima putem digitalnih kanala. Potrošači će moći brže i jednostavnije podnijeti zahtjeve za kredit putem interneta, što može biti korisno u hitnim situacijama.

U konačnici, nova direktiva pridonosi boljoj zaštiti i većoj transparentnosti za potrošače u Hrvatskoj kada je u pitanju dobivanje potrošačkih kredita. Ova pravila pomažu osigurati da potrošači donose informirane odluke o svojim financijama i sprječavaju nepoštene prakse banaka koje bi mogle dovesti do nepoželjnih zaduženja i troškova. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.