fbpx
Search
Close this search box.

Vlada objavila financijski plan za 2024. godinu

Vlada objavila financijski plan za 2024. godinu s očekivanim prihodima od 28,5 milijardi eura, rečeno je u četvrtak na sjednici. U predloženom proračunu, očekuje se da će ukupni prihodi iznositi 28,5 milijardi eura, dok će rashodi doseći 32,6 milijardi eura. 

U usporedbi s planom za 2023., prihodi bilježe rast od 3 %, dok su rashodi povećani za 11,2 %. Vlada projicira realni gospodarski rast od 2,8 % u 2024., 2,7 % u 2025., i 2,5 % u 2026. godini. Osim toga, nakon postotka javnog duga u BDP-u od 60,7 % u tekućoj godini, očekuje se daljnje smanjenje na 58 % BDP-a sljedeće godine, što ukazuje na odgovornu fiskalnu politiku.

Vlada objavila financijski plan za 2024. godinu

Proračunski manjak cilja biti ispod referentne razine od 3 %, s očekivanih 1,9 % BDP-a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. Ova strategija ukazuje na napore Vlade za očuvanje financijske stabilnosti i smanjenje fiskalnih rizika. Vladine projekcije također predviđaju stopu inflacije od 3,1 % u 2024., s očekivanom smanjenjem na 2,4 % u 2025. i 2,2 % u 2026. godini. Ovaj podatak ilustrira opreznu kontrolu inflacije, čime se nastoji održati stabilnost cijena u gospodarstvu. 

Vlada objavila financijski plan za 2024. godinu:

Premijer Plenković naglašava da predloženi proračun odražava prepoznavanje potreba gospodarstva i građana, postavljanje ključnih političkih ciljeva te naglašava socijalnu osjetljivost.

Proračun ostaje temelj za provedbu paketa pomoći građanima i gospodarstvu, povećanje plaća u javnim i državnim službama, te isplate umirovljenicima i drugih socijalnih davanja.

Također, ističe da je proračun održiv, uzimajući u obzir članstvo Hrvatske u europodručju. Naglašava odgovorno upravljanje javnim financijama, stvaranje poticajnog gospodarskog okruženja te povećanje privlačnosti Hrvatske za investicije. Dodatno, Plenković navodi da proračun osigurava sredstva za nastavak obnove od potresa, pokazujući predanost obnovi ključnih infrastrukturnih objekata. 

Projicirani realni gospodarski rast od 2,8 % može stvoriti povoljnije uvjete za zapošljavanje i opću ekonomsku aktivnost. To bi moglo rezultirati većim brojem radnih mjesta i potencijalnim povećanjem osobnih prihoda građana. U konačnici, kako će se ovaj proračun odraziti na građane ovisit će o provedbi planova i njihovim stvarnim učincima na gospodarstvo i društvo Hrvatske. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.