fbpx
Search
Close this search box.

Vjeruje se da će inflacija u eurozoni uskoro pasti

Postoji nada da će inflacija u eurozoni uskoro pasti ispod ciljanog praga od 2%, a to je nešto što s nestrpljenjem iščekujemo. Prošlog mjeseca, inflacija u eurozoni usporila se na 2,9 %. To je viša razina od očekivanja ekonomista. Državna pomoć u eurozoni je smanjena zbog krize troškova. Stručnjaci Europske središnje banke upozoravaju da će ‘posljednja milja’, odnosno posljednja faza do stabilizacije cijena, biti teška.  

Vjeruje se da će inflacija u eurozoni uskoro pasti ispod ciljanog praga od dva posto

No, istraživanje provedeno od strane Bloomberga između 3. i 8. studenog ove godine među ekonomistima otkrilo je da su ekonomisti optimističniji od stručnjaka Europske središnje banke. Naime, ekonomisti predviđaju da će inflacija u eurozoni pasti ispod ciljane razine od 2 % tek početkom 2025. godine. 

Istraživanje pokazuje da će u prvom tromjesečju 2025. godine prosječni porast cijena iznositi 1,9 %. Za razliku od ekonomista, projekcije stručnjaka Europske središnje banke objavljene u rujnu predviđale su povratak na ciljanu razinu inflacije tek u drugoj polovici 2025. godine. Unatoč tim projekcijama, ekonomisti očekuju da će se osnovna inflacija u eurozoni zadržati na visokoj razini, od 2,1 % u prvom i 2,3 % u drugom tromjesečju 2025. godine. 

Vjeruje se da će inflacija u eurozoni uskoro pasti:

Također se očekuje i smanjenje kamatnih stopa. Unatoč neizvjesnostima koje proizlaze iz sukoba na Bliskom istoku, trenutni sukobi vjerojatno će imati “vrlo ograničen ili nikakav učinak” na gospodarstvo Europske unije, prema analizi stručnjaka. 

Nakon odluke Europske središnje banke da prošlog tjedna ne poveća kamatne stope, ekonomisti sada predviđaju prvo smanjenje kamatnih stopa već u lipnju 2024.

Iako je guverner Grčke središnje banke, Yannis Stournaras, ukazao na tu promjenu, neki ekonomisti smatraju te prognoze preranim. Predsjednica Europske središnje banke, Christine Lagarde, potvrdila je prošlog tjedna Financial Timesu da ECB ne planira smanjivati kamatne stope “u idućim kvartalima”. Sveukupno, nadamo se stabilizaciji cijena i pozitivnim pomacima u ekonomiji eurozone. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.