fbpx
Search
Close this search box.

Kredit uz jamca: Je li uistinu tako lakše do kredita?

Kredit uz jamca oduvijek je bio najpoznatiji način dobivanja kredita te su se te dvije riječi uvije usko povezivale. Kao prvo, da biste ostvarili kredit morate za njega biti kreditno sposobni. U mnogo slučajeva događa se da klijent zapravo ne zadovoljava kriterije banke u kojoj kredit želi dići, ali to ne znači da nije u mogućnosti dići ga. Rješenje takve situacije nalazi se u pronalaženju sudužnika ili jamca koji će pristati zajedno s klijentom jamčiti banci redovitu otplatu kredita. Osim toga, jamac ili sudužnik obvezat će se da u slučaju nemogućnosti ili neredovite otplate kredita originalnog klijenta, banka svoja potraživanja može naplatiti od njega.

Kreditna sposobnost jamca i sudužnika umanjuje se za anuitet kredita dužnika, a koliko će točno iznositi umanjenje ovisi o vrsti kredita, iznosu preostale glavnice, banci u kojoj se kredit diže te o urednosti otplaćivanja.

Kredit uz jamca: Je li lakše do njega?

Sudužnik povećava kreditnu sposobnost dužnika. Jamac se koristi za ispunjavanje nekog od kreditnih kriterija koje sam dužnik ne može zadovoljiti.

Supružnik kao sudužnik:

Moguće je da se dogodi da ispunjavate sve uvjete te ste kreditno potpuno sposobni i ne treba vam sudužnik, a banka ipak zatraži da se vaš bračni partner obvezno uvede u kredit kao sudužnik. Ovakva situacija obično se događa kada su u pitanju dugoročni krediti te na taj način banka osigurava samu sebe činjenicom da je supružnik svjestan dizanja određenog kredita. Osim kao sudužnik, bračni partner u kredit može biti uključen kao sudionik i kao takav nema nikakvu obvezu plaćanja kredita, ali to mu ne umanjuje kreditnu sposobnost.

Kredit uz jamca - jamac platac i supsidijarni jamac:

Ovaj tip jamaca moguće je tražiti i za dužnike koji samostalno zadovoljavaju kriterije kreditne sposobnosti određene banke, ali osim toga, banka može tražiti i supsidijarnog jamca. Supsidijarno jamstvo uključuje bankino traženje izvršavanja obveze od dužnika. U slučaju da joj to ne pođe za rukom – tek tada je u mogućnosti tražiti da dospjelu obvezu plati jamac. S druge strane, jamac platac odgovara za obveze kao i dužnik pa banka istovremeno za plaćanje dospjele obveze tereti dužnika i jamca.
Prije same odluke za podizanje kredita uz odabranog jamca, ipak bi bilo pametno uvjeriti se u dobro stanje osobnih financija kako zapravo nikada ne bi došlo do toga da vam netko drugi otplaćuje kredit. Jamci su osobe koje biste trebali koristiti samo kako biste došli do određenog kredita, ali nikako netko na čiji se novac i primanja trebate oslanjati. Nikada se ne zna koliko ćete još puta imati potrebu podizati kredite pa je svakako mudro to činiti s oprezom ne bi li ste uvijek svoje financije držali u redu i na taj način ostali u dobrim odnosima s bliskim osobama koje pristaju biti vaši jamci.
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.