fbpx
Search
Close this search box.

Tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci

Tečaj eura dosegnuo je najvišu razinu u 16 mjeseci jer se dolar suočavao s pritiskom zbog znakova popuštanja inflacije u SAD-u. Prošli tjedan euro je doživio značajan skok od preko 2 % u odnosu na dolar na svjetskim tržištima, dosegnuvši najvišu razinu u 16 mjeseci. Ulagači očekuju da će američka središnja banka uskoro zaključiti svoj ciklus povećanja kamatnih stopa kako inflacija opada.

Tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci

Indeks dolara, koji mjeri učinak dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošlog je tjedna pao za 2,3 %, približivši se najnižoj razini u 15 mjeseci na 99,96 bodova. Istodobno je dolar oslabio prema euru za 2,4 %, čime je euro dosegao 1,1227 dolara, au jednom trenutku čak i 1,1245 dolara, što je rekord u 16 mjeseci.

Tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci:

Vrijednost dolara također je pala prema japanskom jenu za 2,4 %, na 138,80 jena.

Pritisak dolara na pad proizašao je iz raznih objavljenih podataka koji ukazuju na usporavanje inflacije u SAD-u. Primjetno je da su potrošačke cijene u lipnju porasle za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, uz godišnji rast od 3 %, najniže od početka 2021. Dodatno, lipanjske proizvođačke cijene pokazale su slab godišnji rast od 0,1 %, najblaži rast od sredinom 2020.

Ovi su podaci nadmašili očekivanja analitičara i dodatno učvrstili uvjerenje ulagača da će Federalne rezerve uskoro zaključiti tekući ciklus povećanja kamatnih stopa, koji je trajao više od godinu dana. Tijekom sastanka u lipnju, dužnosnici Feda zadržali su kamatne stope nepromijenjenima kako bi procijenili utjecaj trenutačnog pooštravanja monetarne politike na gospodarstvo i inflaciju. Iako su neki dužnosnici naznačili potrebu za daljnjim povećanjem kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija, također su priznali da se ciklus povećanja kamatnih stopa bliži kraju.

Tržišne procjene sugeriraju više od 90 posto vjerojatnosti porasta kamatnih stopa od 0,25 postotnih bodova na sastanku ovog mjeseca. Međutim, većina analitičara predviđa da će to biti posljednje povećanje u ovoj godini. Posljedično, dolarov indeks je zabilježio svoj najznačajniji tjedni pad ove godine.

Suprotno tome, euro je značajno ojačao jer se predviđa da će se razlika u kamatnim stopama između SAD-a i eurozone smanjiti. Analitičari smatraju da će Europska središnja banka, za razliku od Fed-a, nastaviti s povećanjem kamatnih stopa, jer inflacija u eurozoni, iako jenjava, ostaje na relativno visokim razinama.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.