fbpx
Search
Close this search box.

Smanjen broj novih kredita

Smanjen broj novih kredita u eurozoni počeo je usporavanjem bankovnog kreditiranja još u siječnju 2023. godine. Ovaj negativni trend zapravo uopće ne treba čuditi s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu koja traje već neko vrijeme. Panedmijskim godinama koje su usporile gospodarski rast i dio svjetske ekonomije gurnule u probleme, rat koji se već neko vrijeme odvija u Ukrajini nikako nije pomogao. Nesigurna vremena nikada nisu dobra za podizanje velikih kredita što se jasno očituje u podatcima koje je prikupila Europska središnja banka. Monetarni agregat M1 smanjio se po prvi put od kada Europska središnja banka prikuplja ove podatke. Godišnja je stopa rasta kreditiranja privatnog sektora u siječnju usporila na 3.8 %, s 4.3 % u prosincu.

Smanjen broj novih kredita

Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4.9 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, a njihov je rast oslabio za 0.5 postotnih bodova nego u prosincu. Podatci pokazuju da su i krediti stanovništvu i kompanijama također dosta posustali na početku 2023. godine. Zbog svega ovoga, godišnja stopa rasta prilagođenih kredita kućanstvima smanjila se na 3.6 %, s 3.8 % u prosincu, a prilagođenih kredita nefinancijskim korporacijama sa 6.3 na 6.1 %.

Monetarni agregat M3 u siječnju je porastao za 3.5 % u odnosu na isti mjesec godinu ranije, nakon 4.1-postotnog rasta u prosincu. Godišnja stopa njegova rasta usporila je tako četvrti mjesec zaredom i najniža je od studenog 2014. godine. 

Smanjen broj novih kredita:

Najuži monetarni agregat M1 (obuhvaća gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite) smanjio se na godišnjoj razini u siječnju za 0.7 %. Ovakva se situacija dogodila prvi put otkada se prikupljaju ovi podaci.

Najnovije izvješće pokazuje da mjere zaoštravanja monetarne politike koje provodi Europska središnja banka definitivno utječu na ponudu novca i zaduživanje privatnog sektora. Pretpostavlja se da će to prigušiti gospodarski rast i inflaciju u 2023. godini.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.