fbpx
Search
Close this search box.

Prve povećane rate kredita dolaze u srpnju

Neki građani koji otplaćuju kredite uz promjenjive kamatne stope dobit će prve povećane rate kredita već ovog srpnja. Radi se o kreditima vezanim uz nacionalnu referentnu stopu (NRS), a promjene će utjecati na oko 76.000 stambenih kredita i oko 110.000 gotovinskih kredita, kaže HNB. 

Neki građani koji otplaćuju kredite uz promjenjive kamatne stope dobit će prve povećane rate kredita već ovog srpnja.

Kamatne stope na postojeće stambene kredite razlikuju se od onih na nove kredite. Glavni parametar za kredite s promjenjivim kamatnim stopama je nacionalna referentna stopa (NRS), koja je počela rasti krajem prošle godine. Šestomjesečni NRS1, najčešće korišten parametar, iznosio je 0,34 % u prvom tromjesečju 2024., što je porast od 0,3 postotna boda u odnosu na treće tromjesečje prošle godine. 

Prve povećane rate kredita dolaze u srpnju:

Svaka banka će pojedinačno odlučivati kada će podići kamate, ali budući da je novi NRS objavljen krajem svibnja, prva povećanja se očekuju početkom srpnja, prema informacijama iz HNB-a. 

Sve banke će postupno povećati kamate do kraja godine. Hrvatska narodna banka (HNB) provela je simulaciju kako bi procijenila koliko će porasti rate kredita. Prema njihovoj procjeni, u scenariju gdje nacionalna referentna stopa (NRS) poraste za 70 baznih bodova (što je krajem 2023. iznosilo razliku između prosječne kamatne stope na kredite uz NRS i zakonskog ograničenja), kamatna stopa za 80% stambenih kredita, odnosno oko 76.000 kredita, mogla bi se promijeniti u idućih godinu dana. Za 99% nestambenih kredita, odnosno oko 110.000 kredita, trošak otplate porastao bi za manje od 5%.

Prevedeno u eure, ovo bi značilo povećanje rate za tri eura za nestambene kredite i do sedam eura za stambene kredite. Konkretno, to znači da će mnogi morati izdvojiti više novca svaki mjesec za otplatu kredita. Na primjer, rata stambenih kredita mogla bi porasti za nekoliko eura mjesečno, dok bi rata gotovinskih kredita mogla biti povećana za manji iznos, ovisno o uvjetima svakog kredita. To može utjecati na kućni budžet i planiranje financija.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.