fbpx
Search
Close this search box.

Predstavljen novi porezni paket

Vlada je nedavno uvela novi porezni paket s ciljem povećanja plaća što će obuhvatiti izmjene devet zakona. Prema novim poreznim propisima iznos osobnog odbitka povisuje se sa 530,90 na 560 eura, a najviša osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom dohodovnom razredu smanjuje se na 300 eura.

novi porezni paket

Praktično, pojedinci s bruto plaćama do 700 eura dobit će fiksnu naknadu od 300 eura, dok će se onima koji zarađuju između 701 i 1300 eura naknada postupno smanjivati. Oni koji zarađuju iznad 1300 eura neće dobiti naknadu. To znači da će obveznicima mirovinskog osiguranja neto porasti plaće. Premijer i ministar financija istaknuli su kako će se ovo povećanje značajno odraziti na osobe s najnižim primanjima.

Novi porezni paket:

Važno je napomenuti da ova promjena ne podrazumijeva smanjenje budućih iznosa mirovina.

Prilikom predstavljanja novog poreznog paketa na konferenciji za novinare, ministar financija Marko Primorac na konkretnim je primjerima ilustrirao razmjere povećanja plaća. Za samca sa 700 eura bruto plaće povećanje će iznositi 41,82 eura, a obitelj s dvoje djece i istom plaćom za 45 eura.

Konteksta radi, za samca s bruto plaćom od 1290 eura očekuje se povećanje od 6,42 eura, dok bi za obitelj s dvoje djece i plaćom od 1290 eura povećanje iznosilo 75 centi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako se ovim izmjenama želi poboljšati životni standard i plaće, podržati gospodarski rast te povećati financijsku neovisnost jedinica lokalne samouprave. Naglasio je da su i javni dug i inflacija u padu, pa je ovo godina pogodna za dodatno rasterećenje našeg gospodarstva.

Središnja točka konferencije za novinare koja je izazvala najviše pažnje bila je odluka o prijenosu ovlasti utvrđivanja stopa poreza na dohodak na jedinice lokalne samouprave te ukidanje prireza. To znači da će, primjerice, Zagreb moći odrediti nižu stopu poreza na dohodak od 15 do 23,6 %, kao i višu od 25 do 35,4 %. Slično tome, općine koje trenutačno primjenjuju dodatni porez do 10 % moći će postaviti nižu stopu poreza na dohodak u rasponu od 15 do 22  %, te višu stopu između 25 i 33 %.

Značajan napredak je prilagođavanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak sa 47.780 na 50.400 eura. Dodatno, uvedena je nova odredba o oporezivanju napojnica. Naime, pojedinci će moći ostavljati napojnice putem kartice do ukupno 3.360 eura godišnje bez plaćanja poreznih obveza.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.