fbpx
Search
Close this search box.

Pismo namjere kod prodaje nekretnine pod hipotekom

Pismo namjere sastavlja vjerovnik te ćete putem tog pisma doznati stvarno stanje duga nekretnine pod hipotekom. Vrlo često, ljudi nisu svjesni da u slučaju prodaje ili kupnje nekretnine koja je još uvijek pod hipotekom, dug u većini slučajeva nije onaj koji piše u teretovnici. Na zahtjev vlasnika nekretnine, banka, koja je odobrila kredit za nekretninu o kojoj je riječ, izdaje pismo namjere. U pismu stoji točan preostali iznos duga koji u tom trenutku vlasnik nekretnine ima prema banci kreditoru. Pismo namjere u trenutku kupoprodaje ne smije biti starije od 30 dana.

Pismo namjere

Ukoliko se u vašem slučaju radi o prodaji nekretnine koja je pod hipotekom, utoliko ćete morati dogovoriti način otplate duga. Bez otplate duga nećete biti u mogućnosti skinuti teret s teretovnice. Ova situacija može se riješiti na tri načina:

  • Vi kao vlasnik nekretnine odlučili ste, jer ste u mogućnosti, prijevremeno otplatiti ostatak tereta.
  • Postoji mogućnost da osoba koja kupuje nekretninu pod hipotekom otplati preostali teret do kraja.
  • U slučaju da vlasnik nekretnine koja je pod hipotekom, ima još jednu nekretninu, može hipoteku prenijeti na tu drugu nekretninu.

Pismo namjere:

Ako se odlučujete za opciju 1, morat ćete tražiti pismo namjere od vjerovnika, svoje banke. 

U trenutku otplate cjelokupnog iznosa koji stoji u pismu namjere, banka daje garanciju da će izdati brisovno očitovanje ili brisovnicu. Vrijeme je za brisanjem založnog prava/hipoteke u vlasničkom listu nekretnine. U slučaju da ste kupac nekretnine koja ima teret/založno pravo banke, prema dogovoru s prodavateljem nekretnine, uplaćujete iznos duga iz pisma namjere prodavateljevoj banci. Nakon što ta transakcija bude završena, isplaćujete preostali iznos kupoprodajne cijene prodavatelju.

Ovakvu nekretninu možete financirati i kreditom. U istom danu, vaša će banka, prema pismu namjere isplatiti banku kreditora koja je upisana u vlasničkom listu nekretnine, a preostali iznos isplatiti direktno prodavatelju. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.