fbpx
Search
Close this search box.

Dražba: Poznata riječ iza koje se krije mnogo toga

Dražba jest pojam koji najčešće povezujemo s filmovima u kojima likovi dižu pločice s ispisanim svotama novca i kupuju umjetnine. Naravno, ovdje govorimo o onome što većini nas prvo padne napamet kada se spomene riječ „dražba“ jer vjerojatno malo tko svakodnevno posjećuje ozbiljne dražbe na kojima se prodaju najrazličitiji predmeti. Iz stotine pogledanih filmova u kojima se cijela prostorija nadmeće kako bi kupila ponuđeni predmet mogli smo primijetiti da predmet na kraju pripadne onome koji je za njega ponudio najviše novca. Ipak, da bismo shvatili pravu narav dražbe potrebno je odmaknuti se od ove popularne slike i naučiti što zapravo pojam predstavlja.

Dražba

Dražba: Definicija i povezanost s ovršnim postupkom

Definicijski gledano, dražba je javna prodaja stvari i prava najboljem ponuditelju.

Ipak, možemo je povezati i s ovršnim postupkom u kojemu je ona jedna u nizu ovršnih radnji kojima se provodi prisilna naplata novčanih tražbina u slučaju da određena osoba nema kako drugačije platiti svoje obveze. U ovrsi na nekretninama dražba se provodi na temelju zaključka o prodaji nekretnine (objavljuje se na sudskoj oglasnoj ploči i na drugi uobičajeni način). Ročište za prodaju u pravilu se održava u sudskoj zgradi pred sucem pojedincem, ali sud može održavanje tog ročišta povjeriti i javnom bilježniku. Dražba se mora obavljati prema uvjetima za prodaju kojima se osobito utvrđuju: pobliži opis nekretnine s pripacima, njezina vrijednost, cijena po kojoj se može prodati, rok polaganja kupovnine i sl.

Na ovoj javnoj dražbi sudjeluju potencijalni kupci koji su dali osiguranje, a ne mogu sudjelovati ovršenik, sudac ili bilo koja druga osoba koja direktno sudjeluje u postupku prodaje. 

Dražba:

Na dražbi ne može sudjelovati niti osoba koja po zakonu ne može steći nekretninu koja je predmet ovrhe.

Na prvom ročištu za dražbu nekretninu nije moguće prodati ispod četiri petine utvrđene vrijednosti, na drugom ročištu ona se ne može prodati ispod polovine te vrijednosti. Ipak, stranke i druge osobe koje se namiruju u postupku mogu se sporazumjeti i o prodaji nekretnine po nižoj cijeni.

Pristupanje dražbi

Predmet dražbe pripada ponuditelju najviše cijene
Predmet dražbe pripada ponuditelju najviše cijene

Dražbi se pristupa nakon utvrđivanja ispunjenosti uvjeti za njezino održavanje te se ona zaključuje nakon proteka 10 minuta neposredno poslije stavljanja najpovoljnije ponude. Nakon zaključenja dražbe, sudac/javni bilježnik utvrđuje koji je potencijalni kupac ponudio najveću cijenu i ispunio uvjete prema kojima će mu nekretnina biti dosuđena. Na temelju tog utvrđenja sud donosi rješenje o dosudi u kojemu se određuje da će se nekretnina predati kupcu nakon polaganja kupovnine i nakon što to rješenje postane pravomoćno. Ako kupac ne položi kupovninu u sud ili kod javnog bilježnika u roku određenom u zaključku o prodaji, sud je dužan prodaju oglasiti nevažećom i odrediti novu prodaju. Pravila o dražbi nekretnine na odgovarajući se način primjenjuju na dražbu pokretnina, dionica, udjela, odnosno poslovnog udjela u trgovačkom društvu te nekih prava.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.