fbpx
Search
Close this search box.

Osnovana dva novčana investicijska fonda

Osnovana su dva novčana investicijska fonda s javnom ponudom, koji djeluju kao standardni novčani fondovi. Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je odobrilo upravljanje ovih otvorenih investicijskih fondova. Radi se o fondovima s promjenjivom neto vrijednošću imovine. Ova odobrenja su izdana društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. za fond nazvan Eurizon HR Cash otvoren investicijski fond s javnom ponudom, i društvu Intercapital Asset Management za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF, koji se pojavljuje kao novi podfond u okviru InterCapital Krovni UCITS ETF fonda. 

dva novčana investicijska fonda 1

Ovaj potez predstavlja inovaciju na hrvatskom tržištu UCITS fondova, s obzirom na to da je primjena tzv. Uredbe o novčanim fondovima započela 21. srpnja 2018. godine, donoseći jedinstvena pravila i značajne promjene u poslovanju, licenciranju i nadzoru novčanih investicijskih fondova. 

Međutim, samo jedan UCITS fond je do sada poslovao kao novčani fond u skladu s ovom uredbom, a taj je fond prestao s radom 22. siječnja 2021. godine. Dakle, nakon uspješnog završetka početnih ponuda, fondovi Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i InterCapital Euro Money Market UCITS ETF postat će jedini novčani fondovi na tržištu hrvatskih investicijskih fondova. 

Dva novčana investicijska fonda:

Osim toga, Upravno vijeće Hanfe je također odobrilo preuzimanje splitske trgovačke tvrtke Brodomerkur od strane širokobriješkog Mepasa. 

Brodomerkur ima temeljni kapital od 25 milijuna eura, podijeljen na 99.331 dionicu. Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje se pojavila za Mepas 11. kolovoza, kada su stekli 3.727 dionica Brodomerkura, što čini 3,75 % dionica s pravom glasa te tvrtke. 

Ovi novčani fondovi s promjenjivom neto vrijednošću imovine dodaju raznovrsnost i nove mogućnosti za ulaganje za investitore u zemlji, pružajući im pristup tržištu novčanih instrumenata. Osim toga, odobrenje preuzimanja Brodomerkura od strane Mepasa pokazuje dinamiku na tržištu akvizicija i širenja poslovanja u Hrvatskoj. Ovo je značajan korak za obje tvrtke i može im omogućiti povećanje prisutnosti na tržištu i ostvarivanje sinergija u poslovanju. S obzirom na promjenjive uvjete na svjetskim financijskim tržištima, ostaje važno pratiti razvoj situacije i prilagoditi se promjenama kako bi se osigurala financijska stabilnost i održiv rast. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.