fbpx
Search
Close this search box.

Izjednačenje s Mađarskom prema BDP-u stanovnika u 2023.

Izjednačenje s Mađarskom prema po BDP-u stanovnika za Hrvatsku označava blago smanjeni zaostatak za prosjekom. U 2023. godini, Luksemburg i Irska su zadržali svoje vodeće pozicije unutar EU-a kada je u pitanju BDP po stanovniku, uzimajući u obzir standard kupovne moći. Prema preliminarnim procjenama Eurostata, BDP po stanovniku Luksemburga, uz standard kupovne moći, prošle godine je bio gotovo dva i pol puta veći od prosjeka EU-a. Eurostat objašnjava Luksemburgovu stabilnu poziciju na vrhu europske ljestvice time što velik broj inozemnih radnika doprinosi ekonomiji, no nisu uključeni u izračun BDP-a po stanovniku zbog njihovog nerezidencijalnog statusa. 

Izjednačenje s Mađarskom prema BDP-u stanovnika u 2023.

U izvješću se ističe da, iako ovi radnici aktivno sudjeluju u generiranju BDP-a, njihova neinkluzija u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku čini razliku. Njihova potrošnja se bilježi u nacionalnim računima njihovih matičnih zemalja. 

Irska je ponovno zauzela drugo mjesto na ljestvici BDP-a po stanovniku, uz standard kupovne moći, što je nešto više od dva puta veće od prosjeka EU. Visoki BDP po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih kompanija koje posjeduju vrijedno intelektualno vlasništvo, ističe statistički ured. Ugovorna proizvodnja s tim vlasništvom uključuje se u BDP, dok se veći dio prihoda vraća stranim vlasnicima tvrtki, navodi se u priopćenju. 

Izjednačenje s Mađarskom prema BDP-u stanovnika u 2023:

S velikim odmakom, Nizozemska i Danska opet se ističu, s BDP-om po stanovniku većim za 30% od europskog prosjeka, dok Austrija slijedi s 23% iznad prosjeka Unije.  

Belgija i Švedska također su blizu s BDP-om višim za 17% od prosjeka. Njemačka, kao najveće europsko gospodarstvo, premašila je prosjek EU-a za 15%, dok su Francuska i Italija gotovo na prosjeku Unije, blago ispod prosjeka eurozone za 4%.

Slovenija, Češka i Španjolska zaostaju oko 10% BDP-om po stanovniku za prosjekom Unije. Estonija, Poljska i Rumunjska imaju BDP po stanovniku koji je lani bio oko 20% manji od prosjeka Unije. 

Hrvatska je u 2023. godini zabilježila poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, s BDP-om po stanovniku, izraženim standardom kupovne moći, koji je 24% niži od prosjeka EU-a. U 2022., zaostatak je iznosio 27%. Mađarska je prošle godine bila izjednačena s Hrvatskom, dok su Latvija i Grčka bilježile gotovo 30% zaostatka. Grčka i Bugarska su premašile tu granicu s BDP-om po stanovniku, izraženim standardom kupovne moći, za 33%, odnosno 36% nižim od prosjeka Unije, pokazuju izračuni Eurostata. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.