fbpx
Search
Close this search box.

Kako se provodi ovrha u Hrvatskoj?

Kako se provodi ovrha u Hrvatskoj pitanje je koje si postavlja većina građana nadajući se da u njihovom slučaju do nje nikada neće doći. Ipak, u slučaju da nam se ovako nešto ipak dogodi bilo bi dobro biti upoznat s procedurom i nekim osnovnim pravilima prilikom provođenja ovrhe. Za početak, kako se definira provođenje ovrhe? Provedba ovrhe jest niz radnji kojima sud prisilno ostvaruje tražbinu na temelju donesenog rješenja o ovrsi.

Kako se provodi ovrha

Kada se provodi ovrha?

Provodi se i prije pravomoćnosti rješenja o ovrsi ako za pojedine ovršne radnje nije drukčije određeno. Važno je biti svjestan toga da prije pravomoćnosti rješenja o ovrsi tražbina ne može biti prisilno ispunjena. Ovrha na temelju vjerodostojne isprave provodi se tek nakon pravomoćnosti rješenja o ovrsi te se provodi u granicama određenim u rješenju o ovrsi. Ovrha se provodi radnim danom, i to danju, ali sud može odrediti provođenje ovrhe i neradnim danom ili noću ako za to postoji opravdan razlog.

ovrha

Kako se provodi ovrha i tko mora biti prisutan prilikom njezina provođenja?

Prilikom provođenja ovrhe u ovršenikovu stanu mora biti prisutan on sam, a ako nije u mogućnosti, onda mora biti prisutan njegov zakonski zastupnik, opunomoćenik ili punoljetni član njegova čućanstva. Također, moraju biti prisutna dva punoljetna svjedoka ili javni bilježnik.

Kako se provodi ovrha:

Sudski ovršitelj izraz je kojim se, prema Ovršnom zakonu, opisuje osoba (službenik) koja po nalogu suda neposredno poduzima određene radnje u ovršnom postupku ili postupku osiguranja.

Kada je u pitanju ovrha u prostorijama neke pravne osobe tada sudski ovršitelj prije obavljanja ovršne radnje traži od zastupnika pravne osobe da on sam ili osoba koju on odredi prisustvuje njezinu obavljanju. Ako zastupnik pravne osobe odluči odbiti postupiti u skladu sa zahtjevom sudskoga ovršitelja ili ako ga sudski ovršitelj ne zatekne u prostoriji pravne osobe prigodom poduzimanja ovršne radnje, ovrhu provodi u nazočnosti dva punoljetna svjedoka.

Što čini sudski ovršitelj kada je prostorija u kojoj treba izvršiti ovrhu zaključana?

Ako se sudski ovršitelj nađe u situaciji u kojoj bi trebao izvršiti ovrhu, ali prostorija u kojoj bi to trebao učiniti biva zaključanom te ovršenika (ili zastupnika) nema ili odbija otvoriti je – sudski ovršitelj ima pravo otvoriti tu prostoriju ako su u njegovom društvu dvije punoljetne osobe ili javni bilježnik. U slučaju ovakve situacije, ovršitelj sastavlja poseban zapisnik koji potom mora biti potpisan od strane svjedoka ili javnog bilježnika.

Što se događa ako osoba ometa provođenje ovrhe?

Sudski ovršitelj sam udaljava osobu koja ometa njego posao, a ako je to potrebno – ima pravo zatražiti pomoć policije koja zatim čini ono što ovršitelj traži. Pri postupanju policije po nalogu sudskoga ovršitelja na odgovarajući se način primjenjuju propisi o unutarnjim poslovima. Prema osobi koja ometa provođenje ovrhe sud može izreći novčanu i zatvorsku kaznu.

Ako smatrate da prema vama nije postupano u skladu sa zakonom podnosite podnesak

Naravno, postoje situacije u kojima problem nije ovršenik već nestručan sudski ovršitelj. U tom slučaju stranka ili sudionik mogu podneskom tražiti od suda da otkloni nepravilnost koju je sudski ovršitelj učinio prilikom provođenja ovrhe. Sud zatim razmatra zahtjev te ako zaključi da je došlo do nepravilnosti u postupanju ovršitelja može zaključkom ukinuti nezakonite i nepravilne radnje.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.