fbpx
Search
Close this search box.

Otplata gotovinskih kredita: Građani troše čak 35 % dohotka

Otplata gotovinskih kredita u posljednje vrijeme narasla te se čini kako hrvatski građani masovno dižu ovu vrstu kredita. Nenamjenski gotovinski krediti trenutno dominiraju bankarskim sektorom u Hrvatskoj, ističući se kao ključna komponenta financijskog tržišta. U proteklim mjesecima prošle godine, njihova ukupna vrijednost premašila je porast vrijednosti stambenih kredita. 

Otplata gotovinskih kredita

U razdoblju od rujna do studenoga, ukupna vrijednost nenamjenskih kredita značajno je porasla, premašujući ukupnu vrijednost kredita koje su poduzeća u zemlji podigla u istom razdoblju. Kreditiranje poduzeća je stagniralo mjesecima unatrag. Iako je moguće da su domaće tvrtke likvidne, neke od njih su možda preferirale inozemno zaduživanje ili su se oprezno suzdržavale od ulaganja tijekom razdoblja neizvjesnosti. 

Ipak, zapaženo je da su banke u razdoblju od rujna do studenoga povećale ukupne kredite tvrtkama za 148 milijuna eura, dok su nenamjenski gotovinski krediti za kućanstva porasli za 243 milijuna eura. Paralelno s tim, ukupan iznos stambenih kredita povećao se za 207 milijuna eura. 

Otplata gotovinskih kredita:

Prema informacijama Hrvatske narodne banke, na kraju studenoga ukupni stambeni krediti iznosili su 10,4 milijarde eura, bilježeći rast od 1,9% tijekom posljednja tri mjeseca.  

S druge strane, ukupni iznos nenamjenskih kredita, premašujući sedam i pol milijardi eura, povećao se za 3,34% u istom tromjesečnom razdoblju. Građani su u tom vremenskom razdoblju češće odlučivali podizati nenamjenske kredite, potaknuti intenzivnijim promocijama banaka i pojednostavljenim postupkom podizanja kredita, koji se sada može obaviti čak i iz udobnosti vlastitog dnevnog boravka putem mobilnih uređaja. Za banke su nenamjenski krediti isplativiji jer se odobravaju uz značajno veće kamate u usporedbi s stambenim kreditima. 

Nasuprot tome, stambeno kreditiranje izgubilo je zamah nakon završetka prošlogodišnjeg subvencioniranog programa kredita APN-a, koji je od travnja odobrio više od pet i pol tisuća zahtjeva, ukupno vrijednih 453 milijuna eura stambenih kredita. S porastom cijena nekretnina i kamata na stambene kredite, građani se sada s oprezom odlučuju za stambene kredite. 

Rast potražnje za nenamjenskim gotovinskim kreditima tijekom 2023. godine objašnjava se snažnim rastom realnih plaća, povećanjem zaposlenosti te, kao posljedicom, rastom potrošačkog optimizma i povjerenja. Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka u europskom području pokazuje da se potražnja za namjenskim kreditima najviše potiče kupnjom i potrošnjom trajnih dobara, poput automobila i namještaja. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.