fbpx
Search
Close this search box.

Zatvaranje tekućeg računa

Zatvaranje tekućeg računa zatrebat će većini nas u toku naših života pa stoga u nastavku donosimo kratak vodič. Nije neobično da ljudi tijekom svojeg života otvore i posjeduju više tekućih računa. Posjedovanje više tekućih računa posljedično povlači i zatvaranje tekućeg računa koji se više ne koristi. Problem nastaje kada od silnih životnih obveza i ubrzanosti života na neke od tih računa zaboravite.

Ono čega morate biti svjesni jest to da banke naplaćuju vođenje tekućih računa prema dogovorenoj tarifi mjesečnom dinamikom, ali u slučaju da neki tekući račun kraće vrijeme ne koristite on se ne nalazi u stanju mirovanja te ove naknade banka i dalje potražuje. Na pozitivan saldo sredstva na tekućem računu banka plaća kamate uobičajene za depozite po viđenju. Na negativan saldo po tekućem računu banka naplaćuje znatno višu kamatu.
Ukoliko tekući račun ne koristite dulje od 12 do 30 mjeseci utoliko je banka u mogućnosti raskinuti ugovor o tekućem računu. Banka općim uvjetima propisuje koje tekuće račune smatra neaktivnima, a obično se to odnosi na onaj račun po kojem nije bilo nikakvih platnih transakcija, osim eventualnih pripisa kamate i naplate naknade za vođenje računa. Neaktivan račun ili nema nikakav saldo ili je on minimalan. Budući da banke najčešće neće zatvoriti neaktivan račun bez prethodne obavijesti, bilo bi dobro pratiti sve svoje otvorene tekuće račune kako ne biste gubili novac radi puke nepažnje.

Kako zatvoriti tekući račun?

Da biste zatvorili tekući račun u bilo kojoj banci morat ćete osobno otići u njezinu poslovnicu da biste potpisali izjavu o zatvaranju i zatim vratili karticu tog tekućeg računa. Dobra je vijest da banke najčešće ne naplaćuju zatvaranje tekućeg računa. Ako planirate otvoriti tekući račun u nekoj drugoj banci, bilo bi dobro da prije toga zatvorite onaj ili one u staroj.

Zatvaranje tekućeg računa - Zašto?

Nerijetko se događa da klijenti odluče promijeniti banku i zaborave zatvoriti svoj tekući račun u staroj, ali banka ne zaboravi naplatiti svoja potraživanja. Tada se mnogima događa da im na adresu dođe obavijest banke prema kojoj su dužni platiti troškove vođenja tekućeg računa koji se nagomilao tokom mjeseci li čak godina, a da oni toga nisu bili niti svjesni. Ovaj bi scenarij bilo dobro izbjeći budući da se za ova dugovanja često sazna prilikom pokušaja realizacije kredita ili kada već dođe do ovrhe i blokade svih računa.

Banke:

Nažalost, banke obavijesti o dugovanju šalju tek kada se skupi veći iznos dugovanja, a nije niti neobično to da klijenti promjene adresu prebivališta, boravišta ili neki drugi važan podatak pa banke zapravo nisu u mogućnosti dostaviti ovu vrstu obavijesti.

Upravo iz ovih razloga, svaki financijski savjetnik reći će vam da provjerite koje sve tekuće račune i u kojim bankama imate otvorene te ako ih ne koristite – najbolje bi bilo odmah otići u poslovnicu banke i pokrenuti postupak zatvaranja tekućih računa.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.