fbpx
Search
Close this search box.

Što je hipotekarni kredit? Kako ga najbolje realizirati?

Hipotekarni kredit – što je to i o čemu se tu zapravo radi? Kako mogu doći do ovakvog kredita te što mi je za njega potrebno?

Svi oni koji su ikada razmišljali o podizanju kredita sigurno su se pitali što je hipotekarni kredit i koje sve mogućnosti i pogodnosti nudi onima koji ga podignu. Da bismo vam što sažetije i bolje objasnili o čemu se ovdje radi objasnit ćemo što je takav kredit, koje sve vrste hipotekarnih kredita postoje, koliko su visoke kamatne stope, objasniti uvjete realizacije, ali i proučiti rizike ugovaranja hipotekarnih kredita.

Hipotekarni kredit
Hipotekarni kredit

Što je hipotekarni kredit?

Radi se o obliku nenamjenskog ili djelomično namjenskog kredita koji vam je banka u mogućnosti odobriti uz zalog neke nekretnine koju posjedujete. U većini slučajeva hipotekarni krediti su oni gotovinski koji se podižu s nekretninom koja ima ulogu instrumenta osiguranja nakon što ste zadovoljili sve ostale kriterije kreditne sposobnosti.

Što je to hipotekarni kredit
Što je to hipotekarni kredit

Dakle, ovakav kredit nećete moći podići ako ne zadovoljavate osnovne kriterije kreditne sposobnosti čak i ako u svom vlasništvu imate nekretninu koju možete predložiti kao zalog za otplatu. Kredit banke odobravaju do najviše 90% vrijednosti nekretnine, a ugovaranjem hipoteke povećava se iznos kredita koji podižete te se produljuje i rok njegove otplate.

Koje vrste hipotekarnih kredita postoje?

Ako ste očekivali popis od 10 vrsta kredita, morat ćemo vas razočarati – postoje samo 2 vrste hipotekarnih kredita, a to su hipotekarni krediti za refinanciranje i klasični nenamjenski hipotekarni krediti. Ukoliko se odlučujete podići hipotekarni kredit za refinanciranje obveza utoliko ste dužni najmanje 70% kredita iskoristiti za zatvaranje postojećih dugovanja. Ako vas ipak više zanima podizanje kredita čije trošenje ne morate opravdavati o kojem god da se iznosu novca radi – nenamjenski hipotekarni kredit pravo je rješenje za vas.

Kolika je visina kamatne stope?

Najprije, važno je odmah istaknuti da je podizanje kredita čiju namjenu banka ne kontrolira zapravo mnogo rizičnije budući da je kamatna stopa na takve hipotekarne kredite obično znatno viša. Banke stavljaju višu kamatnu stopu na ovakve kredite kako bi osigurale sebe i svoj novac. Ako se odlučujete za refinanciranje postojećih kredita – takvo dizanje hipotekarnog kredita banke smatraju manje rizičnim budući da kontroliraju namjenu istog pa je samim time i nametnuta kamatna stopa manja. Kada se klijent ovakvim kreditom odluči koristiti kako bi zatvorio stambeni kredit, kamatna je stopa niža u odnosu na klasičan hipotekarni kredit – kamatna stopa je niža ako se najmanje 50% kredita koristi za refinanciranje stambenog kredita.

Kamatna stopa na hipotekarni kredit
Kamatna stopa na hipotekarni kredit

Kredite je moguće realizirati u kunama ili uz valutnu klauzulu EUR, a ponudi su većinom krediti koji dolaze uz promjenjivu kamatnu stopu. Visina kamatne stope zapravo uvijek ovisi o statusu osobe koja kredit diže, valuti u kojoj se kredit diže, namjeni kredita i roku otplate istog.

Kako doći do hipotekarnog kredita? Ispunjavam li uvjete realizacije?

Kada ste zaključili da u vlasništvu imate stan ili kuću koja bi vam mogla poslužiti prilikom podizanja hipotekarnog kredita vrijeme je da odete u banku ili agenciju za kreditno poslovanje kako biste se uvjerili da ispunjavate tražene uvjete kreditne sposobnosti. Prilikom realizacije kredita bit ćete dužni podmiriti naknadu za procjenu vrijednosti priložene nekretnine, javnobilježničke pristojbe, izdavanje zemljišnoknjižnog izvatka, premiju sekundarnog instrumenta osiguranja naplate i premiju osiguranja nekretnine koja se nalazi u ulozi zaloga i druge slične naknade.

Hipotekarni kredit:

Dobro je znati da se svi hipotekarni krediti odobravaju bez naknade za obradu.

Koji su rizici podizanja hipotekarnih kredita?

5 je rizika podizanja ovog tipa kredita kojih bi svaki budući klijent trebao biti svjestan prije nego se upusti u ugovaranje kredita.

  • Nedostatna primanja – kod ugovaranja bilo koje vrste kredita klijent mora zadovoljiti kriterije kreditne sposobnosti koja se najprije određuje s obzirom na visinu mjesečnih primanja, međutim, budući da hipotekarni kredit može podići uz rok otplate od 15 i više godina sasvim je logično pretpostaviti da u tako dugom vremenskom periodu može doći do promjene visine primanja (povećanje – što bi bilo pozitivno ili smanjenje, pa čak i izostanak primanja – što bi ugrozilo egzistenciju i samu otplatu kredita)
  • Promjena kamatne stope – ako se odlučujete za podizanje većeg iznosa kredita morate biti svjesni činjenice da se takvi iznosi plasiraju uz promjenjivi kamatnjak pa bi prilikom rasta tržišnih kamatnjaka moglo doći do značajnog povećanja mjesečnih obroka otplate kredita
  • Založni rizik – tržišna vrijednost vaše nekretnine može pasti, ali bez obzira na to iznos podignutog kredita ostat će isti
  • Inflacija – rast inflacije smanjit će realnu kupovnu moć prihoda kućanstva, ali neće smanjiti teret otplate kredita koji je indeksiran valutnom klauzulom
  • Valutni rizik – hipotekarni krediti ugovoreni uz valutnu klauzulu podložni su rastu tereta otplate kredita ako dođe do slabljenja domaće valute
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.