fbpx
Search
Close this search box.

Rezanje kamatnih stopa: Fed još nije spreman

Na nedavnom sastanku američke središnje banke, Fed je jasno naznačio da će predstoji rezanje kamatnih stopa. Ipak, to se neće dogoditi onoliko brzo koliko mnogi investitori očekuju. Nakon turbulentne dvogodišnje faze obilježene visokom inflacijom, Fed je odlučio obustaviti jedan od najznačajnijih ciklusa rasta kamatnih stopa u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Rezanje kamatnih stopa: Fed još nije spreman

U službenoj izjavi nije bilo naznaka o “dodatnom jačanju politike”, odnosno dodatnom povećanju stopa ako Fed procijeni da je to potrebno. Umjesto toga, pojavila se naznaka opreza, pri čemu je središnja banka primijetila da su izgledi za punu zaposlenost i nisku inflaciju sada uravnoteženi. 

Iako su odlučili zadržati kamatne stope na istoj razini ovoga tjedna, između 5,25% i 5,5%, što je najviša razina u posljednjih 23 godine, Fed nije spreman krenuti u rezanje stopa. Zašto? Dužnosnici žele imati povjerenje da će inflacija pasti na ciljanih 2%. 

Ova potreba za određenom sigurnošću izaziva zbunjenost među ekonomistima i investitorima, posebice jer je indeks izdataka za osobnu potrošnju tijekom druge polovice 2023. godine iznosio samo 1,9%. Iako to ukazuje na šest mjeseci “dobrih vijesti” o inflaciji, Fed želi dodatne podatke i veću sigurnost, zbog čega su očekivanja o rezanju stopa u ožujku smatrana prenapuhanim. 

Rezanje kamatnih stopa:

U srijedu je predsjednik Feda, Jerome Powell, izrazio optimizam, naglašavajući da se SAD prošle godine istaknuo među naprednim gospodarstvima s rastom od 3,1%, dok je nezaposlenost u prosincu ostala na povijesno niskim razinama od 3,7%. 

Unatoč pozitivnim aspektima, Powell je upozorio da inflacija još uvijek predstavlja izazov, ističući da ima “mnogo posla” pred njima.

Neki ekonomisti smatraju da zadržavanje kamatnih stopa na visokim razinama i odlaganje smanjenja do drugog kvartala ove godine predstavlja značajan rizik. Prema njihovom mišljenju, centralne banke su prvotno reagirale prekasno na inflaciju, a sada bi riskirale s odgodom smanjenja. 

“Imamo prave sastojke za nastavak ovog puta prema smanjenju inflacije”, izjavio je glavni ekonomist EY-a, Greg Daco, dodajući da su tvrtke donekle izgubile sposobnost daljnjeg podizanja cijena, te postoje znakovi da se inflacija polako smanjuje. 

Unatoč padu burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon ovih izjava, koji je djelomično bio rezultat Fedovih odluka, utjecaj su imali i razočaranje ulagača kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova. Cijena dionice Alphabeta pala je za 7,5%, a Microsofta za 2,7%, iako su obje kompanije izvijestile o većim prihodima i profitima od očekivanih. Unatoč oštrom padu, burzovni indeksi su tijekom siječnja ukupno porasli za više od jedan posto. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.