fbpx
Search
Close this search box.

Novi sustav naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu

Novi sustav naplate odvoza otpada u glavnom gradu Zagrebu predstavljen je od strane gradonačelnika Tomislav Tomašević. Gradonačelnik je novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji se počinje primjenjivati 1. listopada. Cilj modela je postići da građani plaćaju odvoz otpada prema količini smeća koju njihovo kućanstvo proizvede. Građanima će biti dostupne dodatne vrećice za otpad od 10, 20 i 40 litara. Najavljeni fiksni dio cijene bit će 45 kuna, a ostalo će se plaćati putem vrećica. Vrećice o kojima je govorio dostupne su za kupnju od sredine ovog mjeseca.

sustav naplate odvoza otpada

Gradonačelnik je komentirao sustav

“Građani će plaćati 45 kuna fiksni dio, a varijabilni dio je u vrećicama. Miješani komunalni otpad moći će se odlagati isključivo u vrećicama. Nakon javne rasprave odlučili smo se i na vrećicu od 10 litara. Cijena vrećice od 10 litara bit će dvije kune. Osam kuna dat ćete za 40 litara i četiri kune za vrećicu od 20 litara. Cijene ostaju iste kao što smo i najavili.” – rekao je gradonačelnik. Dodao je i da će se pokušati utvrditi individualna odgovornost za eventualno krivo bacanje otpada: “Nije neobično i da se provjeri sadržaj vrećice. Na javnim površinama ćemo koristiti i kamere. Pomoću komunalnih redara ćemo pokušati odgovoriti individualnu odgovornost, no ako to ne možemo, bit će zajednička kazna. Naravno da ćemo na početku davati upozorenja, ali morat ćemo, da bi sustav zaživio, davati kazne.”

Prijavljeno je oko 5000 lokacija na kojima Grad Zagreb provjerava mogu li se spremnici staviti unutar zgrada.

Najavljene cijene vrećica koje bi građani trebali kupovati predstavljaju konačan trošak korisnika te neće biti uvećane za druge marže.

Ugovorne kazne za kućanstva iznose 500 kuna po korisniku i prekršaju, a 1000 po korisniku koji nije iz kategorije kućanstva. Cilj ovog novog sustava odvoza komunalnog otpada su i čišće javne površine.

 

Sustav naplate odvoza otpada:

Vrećice za plastiku i biootpad nastavit će se dodjeljivati po dosadašnjem načelu.

Novi sustav naplate odvoza otpada propisuje obvezu smještaja spremnika u haustorima, zaključanim smetlarnicima, ograđenim dvorištima, u okviru katastarske čestice nekretnine zgrade, tipiziranim boksovima ili da spremnici budu smješteni na bilo koji drugi način kojim se onemogućuje pristup trećih osoba spremnicima.

U kući se se odvajati papir, plastika i biootpad. Metal, staklo i glomazni otpad odvajat će se u neposrednoj blizini obračunskog mjesta – dvaput godišnje, takav će se otpad moći svakom korisniku bez posebne naknade odvesti s kućnog praga. Sav ostali otpad građani će bez naknade predavati na reciklažnim dvorištima.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.