fbpx
Search
Close this search box.

Krediti za pokretnine: Kako se ugovaraju?

Krediti za pokretnine i kako ih ugovoriti tema je današnjeg bloga u kojemu ćemo vam pokušati približiti ovaj postupak. Potičemo vas da nam se prije bilo kakvog odlaska u banku obratite kako bismo vam pomogli i odgovorili na sva važna pitanja. Kao i kod, primjerice hipotekarnog kredita, banka propisuje zahtijevanu kreditnu sposobnost internim aktima – preskočite neugodnosti i dopustite da procijenimo vašu kreditnu sposobnost. Morate znati i to da banka zadržava diskrecijsko pravo ne odobravanja kredita u slučaju da traženi uvjeti nisu ispunjeni. Uvjeti o kojima govorimo su:

Krediti za pokretnine
  • Klijent ima redovita primanja na mjesečnoj bazi
  • Klijent je uredno otplaćivao ili otplaćuje obveze
  • Iznos koji klijent može podići ovisi o anuitetu (iznosu neopterećenih primanja)
  • Ako klijent uzima jamca ili sudužnika, njegova primanja ne smiju biti manja od anuiteta bez obzira na jamca ili sudužnika

Krediti za pokretnine:

Instrumenti osiguranja kod podizanja kredita za pokretnine uključuju mjenicu, fiduciju, jamca ili sudužnika, zadužnicu (suglasnost o zapljeni plaće), zadužnicu svih sudionika u kreditu koja mora biti ovjerena od strane javnog bilježnika, polica kasko osiguranja vinkuliranu u korist banke.

Koraci za ugovaranje

Prvi korak: Kao i kod drugih kredita, najprije morate podnijeti zahtjev za kredit. Uz zahtjev prilažete traženu dokumentaciju pomoću koje će banka procijeniti vašu kreditnu sposobnost, ispunjavate li sve preduvjete za dobivanje traženog kredita i namjenu kredita.

Drugi korak: Ako je vaša dokumentacija ispravna, banka pristupa obrađivanju vašeg zahtjeva i prilikom obrade koristi dokumente koje ste priskrbili te one do kojih sama dolazi. Važno je znati da, ako želite dobiti kredit, na zahtjev banke za dostavom dodatne dokumentacije, morate tu dokumentaciju i ustupiti. U suprotnom – banka će odmah odbiti zahtjev za kreditom. Kada je zahtjev obrađen donosi se odluka o odobrenju kredita (ili odbijanju ako ne ispunjavate uvjete).

Treći korak:

Ako je prethodni korak prošao bez problema i banka vam je odobrila kredit, vrijeme je za izradu ugovorne dokumentacije u koju spadaju ugovor o kreditu suglasnost o zapljeni primanja, zadužnica i slično. Ako ste ugovorili i dodatni element osiguranja, prikuplja se prije nego dođe do izrade ugovorne dokumentacije.

Četvrti korak:

Idući je korak zaključivanje ugovora za auto kredit, a to se radi na način da se ugovor o kreditu ovjerava kod javnog bilježnika (zajedno sa zadužnicom i suglasnošću zapljeni primanja).

Peti korak:

Ako ste podigli kredit uz zasnivanje založnog prava na vozilo morat ćete to pravo i zasnovati (to zapravo znači prijenos vlasništva na banku). Banka zadržava pravo vlasništva nad imovinom dok se kredit ne otplati do kraja.

Šesti korak:

Zadnji korak onaj je koji ste najviše čekali i radi kojeg ste se i upustili u ovaj proces – isplata i korištenje podignutog kredita. Banka na temelju dokumentacije za korištenje kredita izrađuje nalog za korištenje kredita koji potpisujete kako biste pristupili isplati kredita. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.