fbpx
Search
Close this search box.

Indeks životnih troškova

Indeks životnih troškova financijski je pojam kojim ćemo se danas baviti, a vjerujemo da je nešto što zanima svakoga. U doba velike inflacije i povećanja izdataka za osnovne životne potrebe važno je baratati osnovnim financijskim pojmovima. Ovaj indeks definira se kao pokazatelj relativne promjene razine cijena na malo odabranih vrsta robe i usluga koje ulaze u redoviti obiteljski budžet. To je pojavni oblik Laspeyresova skupnog indeksa cijena. 

Indeks životnih troškova

Indeks životnih troškova:

Laspeyresov indeks ima tendenciju precijeniti inflaciju (u okviru troškova života).

Životni su troškovi posljednjih mjeseci skočili do neba, posebno ako govorimo o hrani. Ono što smo si prije godinu ili dvije mogli priuštiti za 50 kn, danas jednostavno nije moguće. Ne čudi zato sveopća zabrinutost građana koji se boje da će uskoro upasti u duboko siromaštvo te si neće moći priuštiti niti osnovne prehrambene namirnice. Zabrinutost je još veća kod ugroženih skupina kao što su umirovljenici koji više ne ovise o svome radu već o državi. Ipak, nadamo se da će Republika Hrvatska učiniti sve da do ovako crnih prognoza ipak ne dođe te da nam život za nekoliko godina postane bolji nego što je sada kada nas uvođenje eura sve više plaši, a cijene nezaustavljivo rastu.

Indeks životnih troškova se od indeksa cijena na malo razlikuje po tome što uz trgovačke cijene na malo sadrži i cijene usluga (energije, komunalnih usluga, stanarine i sl.) i što je struktura elemenata indeksa prilagođena potrošnji domaćinstva, a ne strukturi odvijanja robnog prometa u trgovini na malo. Indeks životnih troškova prikazuje kretanja životnih troškova prosječne (najčešće četveročlane) obitelji u promatranom razdoblju pomoću indeksnih brojeva.

Na temelju tekućih cijena svakog mjeseca utvrđuju se troškovi nabave predviđenih količina u klasičnom obiteljskom budžetu i njihov zbroj predstavlja ukupne životne troškove. Indeks životnih troškova može se izračunati stavljanjem u odnos ukupnog zbroja tih troškova i njihove visine u baznom razdoblju istraživanja. Njime se prosuđuju i promjene realnih plaća, tako da se plaće tekućeg razdoblja dijele izračunanim indeksom životnih troškova. Na ovaj način prati se kretanje stvarne kupovne moći stanovništva.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.