fbpx
Search
Close this search box.

Dug pokojnika: Je li moguće NE naslijediti ga?

Dug pokojnika nešto je o čemu zapravo većina nas i ne razmišlja kada se nađe u tako teškom trenutku kao što je smrt bliske osobe. Ipak, upravo zato o ovakvim stvarima treba razmišljati u pravo vrijeme, dok se još možete zaštititi od otplaćivanja dugova koje su napravili pripadnici bliže obitelji. Iako se s pojmom „nasljedstvo“ najčešće povezuju bogatstvo, nekretnine i vrijedna ostavština – ne smije se zaboraviti da nasljeđe, nakon smrti bliske osobe, predstavljaju i njegovi/njezini krediti, dugovanja na karticama i druge neplaćene obveze.

Dug pokojnika

Dug pokojnika:

Nasljednik pokojnika, koji nije vratio sve svoje dugove, dužan je namiriti te dugove u visini vrijednosti imovine koju je naslijedio.

Osiguranje kredita kao važan korak

Svaka banka, prilikom podizanja kredita, nudi određene dodatne instrumente osiguranja. Većina korisnika kredita ne razmišlja o tome da bi im se u budućnosti nešto moglo dogoditi (posebno kada se radi o mlađim osobama) pa idu linijom manjeg otpora i ugovaraju najjeftiniji ponuđeni dodatni instrument osiguranja što u slučaju smrti rezultira problemima za nasljednike. Svjesni smo da svi pokušavamo proći što je jeftinije moguće, ali bilo bi dobro biti oprezan kako nas to trenutno „jeftinije“ u budućnosti ne bi koštalo mnogo više negoli smo to inicijalno planirali.

Dodatni instrumenti osiguranja

Dodatni instrumenti osiguranja koje banke nude su polica životnog osiguranja, polica osiguranja otplate kredita, uzimanje kreditno sposobnog jamca, oročeni novčani depozit i udjeli u investicijskim fondovima neke poslovne banke.

Polica životnog osiguranja: Ugovaranje police životnog osiguranja smatra se jednim od najpametnijih poteza kada je u pitanju osiguravanje imovine i zaštita najbližih. Na ovaj način određuje se svota kojom se osigurava život korisnika kredita u slučaju smrti ili bilo koje druge tragedije koja bi mogla uzrokovati nemogućnost otplate kredita.

Polica osiguranja otplate kredita: Svrha ove police jest osiguranje podmirenja kreditnih obaveza u slučaju nemogućnosti uredne otplate dugovanja nastale u određenim slučajevima koji su definirani ugovorom o osiguranju (npr. gubitak posla, dulje bolovanje…). Banka se štiti od mogućih gubitaka u slučaju nemogućnosti dužnika da podmiri svoje obaveze jer otplatu kredita prema banci obavlja društvo za osiguranje.

Jamac: Uzimanje jamca koji je najčešće neka bliska osoba najjeftiniji je oblik osiguranja kredita. Ovakvo osiguranje zapravo je najriskantnije za osobu koja pristaje biti jamac jer će u slučaju smrti pravog dužnika upravo ona morati otplaćivati dug s kojim zapravo nema veze.

Oročeni novčani depozit: Ovaj način osiguranja podrazumijeva da se komitent obvezuje „držati“ sredstva u banci na duže vrijeme – najčešće 3, 6 ili 12 mjeseci, te time stječe pravo na višu kamatu.

Udio u investicijskom fondu: Investiranje u investicijske fondove preporuča se svima jer se radi o imovini koju je uvijek moguće prodati i tim novcem namiriti nastala dugovanja.

Dug pokojnika nešto je čega se možete odreći, ali…

Da, moguće je odreći se duga pokojnika, ALI odricanjem od duga pokojnika odričete se i svog nasljedstva. Morate biti svjesni toga da je odricanje od nasljedstva trajna i nepromjenjiva odluka. Jednom kada predate javno ovjerenu izjavu ili izjavu danu na zapisnik kod suda o odricanju od nasljedstva tu odluku više ne možete promijeniti te se ona odnosi i na vaše potomke. Dakle, nije moguće naslijediti kuću ili automobil kupljen pomoću kredita koji još nije otplaćen ako ne planirate taj kredit otplatiti do kraja. Također, ako ste već raspolagali dijelom zaostale imovine, više je se ne možete odreći.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.